Publicat 12/12/2014 19:00

Roca (Sebap) demana un "projecte col·lectiu" a Catalunya i diàleg amb l'Estat

Miquel Roca y Vicenç Oller (Sebap)
EUROPA PRESS

"Si arribem a unes eleccions per ofec no és bo, si és per entusiasme sí"

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País (Sebap), l'advocat Miquel Roca, ha demanat aquest divendres "un projecte col·lectiu" --que no és el mateix que unitari, ha matisat-- que aglutini a la majoria de forces polítiques i socials de Catalunya, i diàleg amb l'Estat per aconseguir un acord des de la diversitat.

En roda de premsa per presentar l'informe de balanç de l'any de l'entitat, ha explicat que Catalunya ha viscut el 2014 una mobilització inèdita, cívica, pacífica i il·lusionant després de la que es podran discutir concrecions, però és clar que "una amplíssima majoria de la ciutadania reclama el dret a decidir sobre el seu propi futur; seria absurd negar-ho".

Ha afirmat que aquest ha estat el fet característic del 2014 i emmarca la valoració de l'any, i, preguntat per la possibilitat d'eleccions autonòmiques anticipades a Catalunya, ha considerat: "Si arribem a unes eleccions per ofec no és bo, si és per entusiasme o per propostes per fer coses sí; dependrà molt".

Alhora, ha instat al diàleg entre Catalunya i el Govern espanyol: "No podem deixar de creure en el diàleg, en l'aposta pel pacte, per l'acord, però amb diversitat", perquè el pacte reconeix la pluralitat, la diferència, l'heterogeneïtat, mentre que el pacte amb uniformitat no existeix, ha argumentat.

"El diàleg no està de moda; hi ha gent que ha trobat en el silenci la justificació de la seva existència", ha lamentat.

PERILL D'INGOVERNABILITAT

També ha fet referència al panorama polític espanyol dibuixat després de les eleccions europees, en les que va emergir amb força la formació Podem: "S'ha trencat el mapa convencional de la política d'Espanya. La sacsejada pot ser bona, però defineix un panorama al qual hem d'adaptar-nos un altre cop", ja que els nous partits no tenen referències per a analitzar-los.

En qualsevol lloc i escenari polític, ha instat a no fer l'atomització ingovernable, perquè "el pitjor càstig per a un país és la paralització derivada de la ingovernabilitat, perquè és perdre segur".

Respecte els pressupostos públics, Roca ha afirmat que la via de l'austeritat no pot continuar així: "Sense donar suport ni deixar de donar suport a ningú, la contenció de la despesa no pot seguir castigant la despesa pública, hem arribat als punts límits del que es podia fer".

DOCUMENT

El document de la Sebap confia a les seves conclusions en la capacitat de cohesionar entre tots un projecte col·lectiu "que doni resposta a les ambicions del país entès com una unitat que trobi la seva força en el reconeixement de la seva pluralitat i diversitat".

També exposa textualment que el catalanisme mobilitzat ha adquirit una gran capacitat d'expressió i es podria dir que ha conquistat una posició de domini en el debat públic intern, però això no vol dir que englobi a tota la societat, ni que la seva projecció electoral sigui ara mateix rotundament hegemònica.

La Sebab, fundada el 1822, té en la seva junta a membres de l'economia i la cultura com Jaume Giró, Martí Parellada, Carles Duarte, Josep Caminal i Javier de Godó (Comte de Godó).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés