Actualitzat 18/11/2014 13:04

La fiscalia catalana va estudiar querellar-se contra Mas per desobediència però ho va veure "inviable"

Eduardo Torres Dulce
Foto: EUROPA PRESS

Ja va rebutjar un esborrany de la Fiscalia General amb l'"extravagant" acusació d'usurpar funcions

BARCELONA, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar "inviable" jurídicament querellar-se contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per un suposat delicte de desobediència per organitzar la consulta alternativa del 9 de novembre.

   Fonts judicials han explicat a Europa Press que així ho va dir aquest dilluns a la tarda el fiscal superior de Catalunya, Jose María Romero de Tejada, al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que, després d'aquesta negativa, va convocar per a aquest dimecres a Madrid la cúpula fiscal.

   El posicionament de la fiscalia catalana s'havia perfilat en dues reunions celebrades divendres i dilluns, en les quals els nou membres d'aquesta institució es van centrar a valorar la viabilitat d'acusar Mas d'un únic delicte: el de desobediència.

   El debat va començar divendres i, com que no van arribar a un consens --"dos o tres" dels nou fiscals sí que veien viable acusar Mas de desobediència--, la reunió va continuar dilluns al matí, quan per unanimitat es van posicionar en contra de presentar la querella.

   Tot això ha passat després que la fiscalia catalana rebutgés la setmana passada acceptar un esborrany de querella que els havia enviat la Fiscalia General de l'Estat, en què s'apuntava Mas i la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, no només per desobediència sinó també per prevaricació i usurpació de funcions.

   Fonts judicials han assegurat a Europa Press que els fiscals catalans van considerar llavors que no hi havia arguments jurídics per acusar-los de prevaricació i, fins i tot, van veure "extravagant" intentar incloure el delicte d'usurpació de funcions.

   Aquest rebuig de l'esborrany va propiciar la convocatòria d'una reunió a la seu de la Fiscalia General a Madrid amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el seu número dos, Francisco Bañeres.

   Al final d'aquesta reunió, la Fiscalia va emetre un comunicat en el qual assenyalava que "la Fiscalia Superior de Catalunya donarà compte al fiscal general de l'Estat de la decisió que adopti en el marc dels principis de legalitat i imparcialitat que regeixen l'actuació del Ministeri Públic".

   Va ser llavors quan els fiscals catalans van decidir reunir-se per valorar si podria actuar-se per desobediència, i en aquest aspecte es van centrar les dues reunions fins que van optar per consens aparcar la querella.

   Aquesta és la negativa que va portar Torres-Dulce a convocar per aquest dimecres una Junta de Fiscals de Sala --cúpula fiscal--, donades les discrepàncies entre els fiscals catalans i el mateix fiscal general, que sí que considera que s'ha de formular la querella.

   La decisió que adopti la Junta de Fiscals de Sala serà, en tot cas, no vinculant, i la decisió última dependrà de Torres-Dulce, que tracta així d'obtenir el suport de la cúpula del Ministeri Públic en una actuació rebutjada pels fiscals catalans.

12 DENÚNCIES

   La fiscalia catalana té obertes des del 8 de novembre, vigília del procés participatiu, unes diligències d'investigació davant de la realització d'actes, com cessió de locals públics, elaboració de paperetes o distribució d'urnes per part de la Generalitat, contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC.

   Fonts judicials han recordat que l'assumpte ja està judicialitzat perquè el TSJC, que seria el competent per tramitar accions contra Mas i els membres del Govern català, va rebre ja les primeres 12 denúncies presentades en diferents jutjats catalans contra el Govern català per presumpte delicte de desobediència després d'haver impulsat la consulta alternativa.

   Precisament, el TSJC traslladarà aquestes denúncies a Fiscalia perquè informi sobre si considera procedent admetre-les a tràmit i, després d'això, el tribunal prendrà una decisió sobre aquestes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés