Publicat 25/12/2014 15:40

Felip VI demana un esforç que afavoreixi el retrobament respectant la Constitució

Adverteix que "els distanciaments no es resolen amb ruptures emocionals"

MADRID, 25 des. (EUROPA PRESS) -

Felip VI ha instat en el seu primer discurs de Nadal com Rei i en al·lusió al procés sobiranista a Catalunya a fer un esforç lleial i sincer que permeti el retrobament, això sí, respectant la Constitució, "que és la garantia d'una convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat".

"Els distanciaments no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals. Fem tots un esforç lleial i sincer, i retrobem-nos en el que mai hauríem de perdre: els afectes mutus i els sentiments que compartim, diu el monarca, que confessa que li "fa mal" i "preocupa" que es puguin produir "fractures emocionals, desafectes o rebutjos entre famílies, amics o ciutadans".

"Ningú a l'Espanya d'avui és adversari de ningú", sosté el Rei. "Tots ens necessitem --insisteix-- Formem part d'un tronc comú del qual som complementaris els uns dels altres però imprescindibles per al progrés de cadascun en particular i de tots en conjunt".

Però a més dels llaços econòmics entre Catalunya i la resta d'Espanya i els interessos comuns, Felip VI parla també de sentiments. "Milions d'espanyols porten, portem, a Catalunya en el cor. Com també per a milions de catalans els altres espanyols formen part del seu propi ser", recorda el Rei, convençut que el que fa d'Espanya una nació amb una força única és la suma de les nostres diferències, que devem "comprendre i respectar" i que "sempre ens han d'acostar i mai distanciar".

Després d'advertir que el món globalitzat d'avui "no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats" i "camina cap a una major integració", Felip VI anima als espanyols a seguir "construint tots junts un projecte que respecti la nostra pluralitat i generi il·lusió i confiança en el futur".

CONTRA LA CORRUPCIÓ

En un dels pocs discursos de l'any que escriu el monarca i no el Govern --tot i que aquest coneix el seu contingut--, Felip VI ha demanat també "tallar d'arrel i sense contemplacions" la corrupció per evitar que aquest tipus de conductes "llencin arrels" a la societat espanyola i es puguin reproduir en el futur.

Dos dies després que el jutge José Castro hagi decidit seure a la banqueta a la seva germana la Infanta Cristina per delicte fiscal, el Rei ha reconegut que pocs temes com la lluita contra la corrupció generen a Espanya "una opinió tan unànime".

Tot i que recorda que la justícia està funcionant davant de la corrupció, "prova del funcionament" de l'Estat de Dret, i reconeix que "la gran majoria dels servidors públics desenvolupen les seves tasques amb honradesa i voluntat de servir als interessos generals", Felip VI es fa ressò del sentir dels ciutadans els qui, diu, "necessiten estar segurs que els diners públics s'administra per als fins legalment previstos".

Com també volen garanties --afegeix-- que "no existeixen tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que desenvolupar un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se" i que no desitgen que la corrupció enteli el "prestigi i bona imatge en el món" dels espanyols.

Per això, el monarca que ha imposat un codi de conducta a la Família Real i als treballadors de la institució defensa la necessitat que els servidors públics actuïn amb decència, doncs la seva "honestedat" és "un pilar bàsic" de la convivència en "una Espanya que tots volem sana, neta".

"Les conductes que s'allunyen del comportament que cap esperar d'un servidor públic, provoquen, amb tota raó, indignació i desencant", admet el Rei, que crida tot i això a "afrontar amb fermesa i eficàcia" aquest i altres reptes als quals s'enfronta actualment Espanya, en lloc de deixar-se "vèncer pel pessimisme, el malestar social, o pel desànim".

Al costat del desafiament de "regenerar" la vida política i recuperar la confiança dels ciutadans en les seves institucions, Felip VI creu que l'Espanya d'avui s'enfronta amb altres dos grans reptes: "preservar" la unitat del país "des de la diversitat" i "garantir" l'Estat del Benestar.

El tercer repte que identifica el Rei té a veure amb la "duresa i durada" de la crisi econòmica, que produeix en moltes famílies "incertesa" pel seu futur. Tot i que reconeix que la millora de les dades macroeconòmics són esperançadors, avisa que la lluita contra l'atur, que continua en una taxa "inacceptable", ha de continuar i han estat la "gran prioritat".

L'ECONOMIA, AL SERVEI DE LES PERSONES

Per això, i recordant el "sacrifici" dels ciutadans durant tota la crisi econòmica, exigeix a agents polítics, econòmics i socials que treballin units permanentment per crear llocs de treball i, sobretot, "llocs de treball de qualitat" perquè l'economia --diu el Rei-- "ha d'estar sempre al servei de les persones".

"Hem de protegir especialment a les persones més desafavorides i vulnerables. I per a això hem de seguir garantint el nostre Estat del Benestar, que ha estat durant aquests anys de crisis el suport de la nostra cohesió social, al costat de les famílies i a les associacions i moviments solidaris", remarca el monarca.

El cap de l'Estat també s'ha referit en el seu discurs a l'abdicació del seu pare, el Rei Joan Carles, i a la seva posterior proclamació com Felip VI. La normalitat amb la qual es va desenvolupar aquest procés, d'acord amb la Constitució, va permetre a Espanya donar-se "a ella mateixa i al món un exemple de serietat i dignitat", valora el Rei.

A la part final de la seva al·locució, Felip VI ha agraït el "respecte, afecte i afecte" que ha percebut en aquests primers mesos de regnat i es mostra convençut que Espanya superarà els reptes que té plantejats.

"Tenim capacitat i coratge de sobres. Tenim també el desig i la voluntat", diu el Rei, que creu que el que fa falta ara als espanyols és recuperar la confiança en si mateixos, doncs aquesta és la "clau" per "recuperar l'orgull" de la nostra consciència nacional, la d'una Espanya "moderna, de profundes conviccions democràtiques, diversa, oberta al món, solidària, potent i amb empenta".

"Amb aquesta mateixa empenta i amb l'exemple amb el qual vosaltres afronteu el vostre dia a dia lluitant davant de les adversitats intentant progressar, procurant millorar honestament la vostra vida i la de les vostres famílies", conclou el Rei, que s'acomiada felicitant el Nadal en les llengües cooficials de l'Estat en nom de la seva dona, la Reina Letícia, i de les seves filles, la Princesa d'Astúries i la Infanta Sofia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés