Rafael Catalá
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 2 Dic. (EUROPA PRESS)

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dimarts al president de la Generalitat, Artur Mas, que superar "la llei democràtica mitjançant l'acció suposadament legitimadora de les masses resulta d'allò més inquietant i té antecedents d'infaust record" que tots coneixen, ha afegit.

  "Tots els coneixen", ha afegit el ministre durant la seva intervenció aquest dimarts en els esmorzars d'Europa Press.

   Catalá, que ha citat el filòsof jurídic alemany Carl Smittch, que va exercir diversos càrrecs sota el règim nazi, ha recordat que, després d'un segle tan convuls com va ser el segle XX, "el retorn a aquesta mena de plantejaments compromet els drets i les llibertats de tots els espanyols, apel·lant al lideratge carismàtic d'un líder i a la mobilització al carrer de les masses per confondre-les amb el conjunt de la societat".

    "Des que Rousseau la va definir, la llibertat general és la que funda el dret de les societats democràtiques i en la qual hi ha la base de la sobirania nacional. Aquesta substitució de Rousseau per Carl Smittch, defensor de la superació de la llei democràtica mitjançant l'acció suposadament legitimadora de les masses, a mi em resulta d'allò més inquietant", ha precisat.

   "Això és el que no és senzillament democràtic. En un Estat amb uns estàndards mínims de qualitat democràtica resulta urgent desfer com més aviat millor aquesta idea letal, que es tracta de difondre des d'alguns àmbits, que la política és diferent i contraposada a la llei i que, per tant, els tribunals no poden intervenir en els assumptes de la política", ha precisat.

   Ha indicat també que la Justícia ha d'estar preparada per respondre al desafiament que suposa la "subversió dels principis democràtics que hi ha al darrere dels intents d'una determinada voluntat per situar-se per sobre de la general".

ENS JUGUEM LA DESAPARICIÓ DE LA DEMOCRÀCIA

   El titular de Justícia ha advertit a més que si la llei no es respecta, la democràcia podria córrer perill: "Sense respecte a la llei, la política desapareix d'un cop de ploma i amb ella desapareix la democràcia", ha precisat.

   "Això, entre d'altres coses, tot i que els pugui semblar grandiloqüent, és el que ens estem jugant", ha afegit.

   "Deixem actuar la Justícia i els qui tenen la responsabilitat de vetllar per la defensa de l'interès general. Dialoguem tant com faci falta, però no oposem una cosa amb l'altra, no són excloents. Fora de la llei no es pot parlar de res i dins d'ella es pot parlar de tot", ha posat de manifest.

   El ministre de Justícia ha abordat també la posició de la Fiscalia General de l'Estat durant els dies previs a la presentació de la querella per la celebració del procés participatiu a Catalunya el 9 de novembre, que va comptar amb l'oposició dels representants del Ministeri Públic catalans.

   "El Govern central pot donar instruccions a la Fiscalia en l'aplicació de l'article vuitè de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, però va considerar que no calia", ha revelat Catalá.

   "La Fiscalia, des del primer dia, va estar treballant i no va fer falta promoure la seva actuació", ha afegit, a més de qualificar el seu treball de magnífica qualitat.

EL PROBLEMA NO HA ESTAT DELS CIUTADANS

   El ministre ha dubtat, a més, que, durant la jornada, anessin a votar tantes persones com ha assegurat la Generalitat catalana: "No sé si són tants els que van anar a votar", ha indicat.

   Ha puntualitzat que el problema generat no és dels ciutadans sinó "d'una administració que hauria comès actes vedats pel Tribunal Constitucional".

    Tot i això, ha admès que no es pot desconèixer la realitat social de Catalunya, en la qual una de cada tres persones que tenien dret al vot "sembla que es van manifestar a favor de la independència".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés