Actualitzat 07/04/2014 18:16

El 86,28% del Congrés vol rebutjar la proposta del Parlament

Diputados en el hemiciclo
Foto: EUROPA PRESS

La iniciativa sobiranista pot sumar 47 diputats, la meitat aliens a Catalunya

MADRID, 7 Abr. (EUROPA PRESS)

El 86,28% dels diputats del Congrés té previst rebutjar aquest dimarts la tramitació de la proposició de llei del Parlament.

   Aquesta, demana al Govern espanyol la competència per poder fer la consulta sobiranista promesa per al pròxim novembre. Dels 350 que conformen l'arc parlamentari, un total de 302 pensen dir 'no' a la iniciativa autonòmica, els quals sumen el PP, el PSOE, UPyD, Fòrum Astúries i UPN.

   En canvi, la iniciativa catalana pot recol·lectar el suport de fins a 47 diputats, que suposen el 13,42% de la Cambra: els nacionalistes de CiU, el PNB i BNG, els independentistes d'ERC i Amaiur, Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), i bona part del Mixt (Nova Canàries, Compromís i Geroa-Bai). Coalició Canàries, d'altra banda, optarà per l'abstenció.

   D'aquest total, més de la meitat, en concret 25, procediran de parlamentaris aliens a Catalunya tot i que, això sí, proclius a promoure referèndums perquè els ciutadans decideixin sobre el futur dels seus pobles.

   El Congrés dels Diputats ja ho té tot preparat per acollir aquest dimarts un ple dedicat expressament a la proposta procedent del Parlament català, el debat del qual es preveu extens. Es calcula que podria superar les sis hores.

PRIMER DE TOT, LLEGIR LA NEGATIVA DEL GOVERN ESPANYOL

   Segons el pla acordat a la Junta de Portaveus del Congrés, la sessió plenària s'obrirà a les quatre de la tarda anunciant-se el debat de la iniciativa catalana i donant-se lectura, conforme a Reglament, a l'escrit que va registrar fa unes quantes setmanes l'executiu exposant el seu criteri contrari a la proposta, en el qual deia que Catalunya no pot decidir unilateralment el seu futur i que, per tant, el referèndum només és "especulatiu".

   Com és habitual cada vegada que cal fer lectura d'un escrit al ple, l'encarregat de fer-ho serà el secretari primer de la Mesa del Congrés, un càrrec que aquesta legislatura ocupa el popular Ignacio Gil-Lázaro.

   A partir d'aquí, la proposta de delegar les competències serà presentada per la delegació enviada pel Parlament, composta per Jordi Turull, portaveu de CiU a la cambra autonòmica; Marta Rovira, secretària general d'Esquerra (ERC), i Joan Herrera, líder d'Iniciativa per Catalunya (ICV). Cadascun d'ells disposarà de deu minuts per defensar la proposta.

NO HI HAURÀ TORN EN CONTRA

   Com que CiU, ERC i ICV no tindran un altre torn per defensar les anomenades 'còpies de seguretat' que van registrar en el seu moment per assegurar-se que el debat de la consulta no s'ajornava fins al setembre, a la Junta de Portaveus també es va pactar que cap grup dels contraris a la consulta sobiranista exercirà el torn en contra, per així no privilegiar unes veus sobre les altres.

   Per tant, després de la delegació del Parlament hi intervindran els grups parlamentaris de l'oposició del Congrés, de petit a gran, amb 20 minuts cadascun. Així, el primer a intervenir serà el PSOE, el secretari general del qual, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja ha anunciat la seva intenció de prendre la paraula en el debat. El seguiran CiU (Josep Antoni Duran i Lleida), Esquerra Plural (representat pel diputat d'ICV, Joan Coscubiela), UPyD (Rosa Díez), PNB (Aitor Esteban) i les diferents forces del Grup Mixt. Tancarà el portaveu del grup popular, Alfonso Alonso.

   La delegació del Parlament tindrà quinze minuts per respondre (cinc minuts per cada diputat autonòmic) i els grups del Congrés en tindran deu més cadascun. El president del Congrés, Jesús Posada, ha promès una "interpretació generosa" del Reglament i es parla fins i tot d'un tercer torn d'intervenció per cada part.

EL GOVERN ESPANYOL INTERVINDRÀ QUAN VULGUI

   En tot aquest programa cal encaixar-hi la intervenció del Govern espanyol que, conforme als usos i costums parlamentaris, podrà produir-se en qualsevol moment de la sessió. Quan es va presentar el Pla Ibarretxe, el president José Luis Rodríguez Zapatero va ser el primer a respondre i per a aquest dimarts es calcula que l'executiu, bé Mariano Rajoy o bé la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, tampoc esperarà al final de la sessió.

   I després dels debats, que podrien durar fins a sis hores, es procedirà a la votació, en què només participen els membres del Congrés. De fet, els del Parlament han d'abandonar en aquell moment el Saló de Plens.

   Un Saló les tribunes d'invitats del qual, atesa l'expectació que ha aixecat el debat, estaran plenes. Entre d'altres, hi haurà nombrosos diputats del Parlament --entre els quals hi ha Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC) i Alicia Sánchez Camacho (PP)--, com també una representació de la Generalitat encapçalada per Francesc Homs, conseller de presidència i Portaveu. El president català, Artur Mas, ja ha avançat que no acudirà a Madrid per presenciar l'anunciat rebuig a la iniciativa catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés