Actualitzat 09/12/2014 15:53

El 82% de catalans perceben molta corrupció, 22 punts més que el 2010

Daniel de Alfonso, director de la OAC
Foto: EUROPA PRESS

El director de l'OAC veu "tolerància" de la ciutadania i demana denunciar

BARCELONA, 9. (EUROPA PRESS)

La percepció ciutadana que hi ha corrupció a Catalunya s'ha incrementat 21,8 punts els últims cinc anys, segons una enquesta presentada aquest dimarts per l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC): el 2010, el 60,5% d'habitants assegurava que hi havia "molta o bastant" corrupció, i aquest any són el 82,3%.

   El director de l'OAC, Daniel de Alfonso, ha demanat col·laboració a la ciutadania: "Demano que es denunciï. No val ser hipòcrites. La ciutadania ha de saber que atenem totes les denúncies que es presenten", ha sostingut al presentar l'enquesta 'La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes'.

   El 88,9% de catalans asseguren que la corrupció és un problema molt o bastant greu (11 punts més que el 2010) i més de la meitat d'enquestats (53,5%) opinen que la corrupció ha augmentat a Catalunya els últims anys, respecte del 37,8% que creuen que s'ha mantingut i el 4% que opinen que ha disminuït.

   L'enquesta --feta del 10 al 18 de novembre a 800 persones i amb un marge d'error del 3,46%-- posa de manifest que el 82,3% aprecien "molta o bastant" corrupció, mentre que el 14% en veu poca o cap.

   Per a més de la meitat dels enquestats (55%), els partits es financen irregularment, i un 88,6% està convençut que el finançament privat influeix a l'hora de prendre decisions.

TRANSPARÈNCIA

   El 65,5% opinen que les administracions públiques catalanes són poc o gens transparents, respecte del 31,1% que creuen que ho són molt o bastant; i quan una institució no els facilita una informació que demanen, el 48,3% ho atribueixen que tenen alguna cosa a amagar.

   Per al 92,8% d'enquestats, el patrimoni i l'activitat econòmica dels càrrecs públics hauria d'estar controlat per un organisme independent, i un 78,8% també advoca per fer extensiva aquesta fiscalització als seus familiars.

   Sobre l'honestedat dels alts càrrecs, la meitat creu que ho són poc o gens (53,5%), respecte del 41,5% que considera que són molt honestos o bastant.

   Segons De Alfonso, l'enquesta reflecteix que la població segueix tenint un alt índex de "tolerància" contra determinades irregularitats: un 15,1% accepta que un càrrec admeti com regal una caixa de vi d'una empresa, i un 13,3% veu acceptable que una persona que treballa en el sistema sanitari públic ajudi a un familiar a saltar-se la llista d'espera.

   Entre les conductes que més justificació reben per part dels ciutadans, destaca empadronar un fill a casa dels avis per poder ser escolaritzat al centre que desitgen els seus pares (30,8% d'acceptació), cridar un metge amic per evitar una llista d'espera (20,9%) i contractar un servei sense factura per estalviar-se l'IVA (11,5%).

ATENEN TOTES LES DENÚNCIES

   De Alfonso ha destacat que, per als ciutadans que temin represàlies si denuncien una eventual irregularitat, l'OAC garanteix al 100% la confidencialitat, i ha fet una crida a la col·laboració perquè "per lluitar contra la impunitat dels infractors cal incentivar les denúncies".

   Veu "molt preocupant" que s'incrementi entre la ciutadania la percepció que hi ha corrupció, tot i que ha destacat que aquesta tendència és menys greu tenint present la gran quantitat de titulars i notícies vinculats amb aquests casos.

   També ha opinat que un imputat amb un lloc de responsabilitat en l'administració ha de ser cessat al començar el judici oral, i ha demanat que es consideri delicte l'increment injustificat del patrimoni d'una persona que ha ocupat un alt càrrec públic: "Mentre no tinguem aquest delicte ningú podrà anar a la presó res més que una petita temporada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés