Publicat 21/02/2021 16:21CET

El 79% dels empresaris catalans preveu incrementar o mantenir els ingressos al 2021 segons CEOE i KPMG

Un de cada tres assegura que l'impacte de la Covid-19 ha estat "limitat"

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

El 79% dels empresaris catalans es mostra optimista de cara a l'exercici 2021 i preveu que la facturació augmenti o es mantingui durant aquest any, segons l'estudi 'Perspectivas España 2021: Catalunya', que ha publicat la consultora KPMG juntament amb la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE).

L'informe està basat en 1.400 enquestes en línia a directius i empresaris que es van fer entre el novembre del 2020 i el gener del 2021.

Aquesta xifra és superior a la mitjana dels empresaris del conjunt d'Espanya, on el percentatge d'empresaris que augura repetir o augmentar la seva xifra de negoci al 2021 és del 76%.

L'estudi també reflecteix que una de cada tres empreses catalanes ha sofert un impacte "limitat" per la pandèmia i el 44% explica que, malgrat viure una situació sensible, podrà superar la crisi amb mesures.

La majoria de l'empresariat català, el 67%, apunta el 2022 com l'any en què recuperarà la facturació que tenia abans de l'esclat de la pandèmia.

El soci responsable de KPMG a Catalunya, Francisco Gibert, ha apuntat que la digitalització i la millora de processos "tindran un paper fonamental" en la recuperació econòmica.

"En un clima d'incertesa en què els consumidors ajornen decisions de compra importants i prioritzen l'estalvi, el risc de demanda es converteix en la principal amenaça per a les companyies catalanes", ha subratllat el directiu.

MANTENIR LA PLANTILLA

En un moment en què l'atur augmenta, dos de cada tres empreses catalanes preveu mantenir o fins i tot augmentar la seva plantilla en els propers mesos, mentre que el 37% preveu incrementar la seva inversió aquest mateix any.

De totes maneres, les operacions per reforçar la resiliència de les empreses han crescut durant l'últim any; en concret, la meitat dels enquestats han fet operacions de finançament, mentre que el 36% han refinançat deutes.

A més, el 35% preveu fer reestructuracions operatives en els propers 12 mesos, el 32% noves aliances i el 26%, compres.

Entre els riscos més evidents per a les empreses, el més assenyalat ha estat la falta de demanda (63%), els riscos regulatoris (41%) i els operacionals (37%).

OPTAR ALS FONS EUROPEUS

Els fons de recuperació Next Generation EU seran una de les principals palanques d'acceleració de l'economia i el 44% de les empreses preveu presentar projectes per optar a aquests fons.

Per la seva banda, els projectes de modernització i digitalització del teixit industrial i de les pimes, de recuperació del turisme i d'impuls a una Espanya emprenedora, del pla España Puede, que impulsa el Govern central, són els més importants per a l'empresariat català; seguit de la transició energètica, justa i inclusiva (52%) i de les infraestructures i els ecosistemes resilients (33%).

INCENTIUS A LA INVERSIÓ

De cara al futur, el 75% de l'empresariat català ha reclamat que es prioritzi incrementar els incentius fiscals a la inversió i la millora de la competitivitat.

A més, el 64% és partidari de reforçar la seguretat jurídica i el 54%, d'aprovar mesures fiscals que reforcin la liquiditat de les empreses.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés