Publicat 06/12/2014 13:57

Posada crida a evitar un ús "partidista" de la Constitució i a ser prudent sobre una reforma

Día de la Constitución. 36 aniversario
EUROPA PRESS

Defensa que tots els partits han de debatre i escoltar "fins a l'extenuació" sobre Catalunya

MADRID, 6 des. (EUROPA PRESS) -

El president del Congrés, Jesús Posada, ha cridat aquest dissabte a evitar qualsevol ús "partidista", interessat i oportunista de la Constitució del 1978 i a ser prudent sobre la seva hipotètica reforma.

"La dinàmica social exigeix adaptar-se de manera permanent, però la Constitució ha de tendir a ser un marc de coincidències, no de discrepàncies, i ha de ser de tots i per a tots", ha emfatitzat.

Posada ha pronunciat aquestes paraules durant la seva intervenció amb motiu de la celebració al Palau de la Carrera de San Jerónimo del trenta-sisè aniversari de la Carta Magna, un discurs que ha començat recordant el primer president de la Democràcia, Adolfo Suárez, ja que "sense el seu lideratge polític, visió de futur i perseverància personal" per la concòrdia entre tots els espanyols "no hauria estat possible" la Constitució que avui compleix 36 anys.

Tampoc ha passat per alt les referències que, en pro de la convivència, el Rei Felip VI va fer durant el seu discurs de proclamació, quan va cridar a rendir agraïment "a una generació de ciutadans que va obrir camí a la Democràcia, a l'entesa entre espanyols i a la convivència en llibertat" per haver estat capaç de construir "els fonaments d'un edifici polític que va aconseguir superar diferències que semblaven insalvables, aconseguir la reconciliació dels espanyols, reconèixer Espanya en la seva pluralitat i recuperar per a la nostra Nació el seu lloc al món".

Posada s'ha mostrat convençut que "molts" espanyols no només s'identifiquen amb el que representa la Constitució del 1978, sinó que a més saben que aquest marc constitucional ha estat "el motor del més grans èxits col·lectius de la Història d'Espanya" i el que ha fet possible que el país conegui un període d'estabilitat, prosperitat i llibertat "sense precedents".

Això sí, ha remarcat, tal com ja va advertir el monarca, la necessitat de "mirar cap al futur" i de "millorar" el llegat rebut per afrontar els nous reptes que planteja l'actual moment polític, entre els quals ha citat la "profunda" crisi de confiança dels ciutadans en la institucions polítiques i la corrupció, dos problemes que, segons la seva opinió, només es podran solucionar amb "la feina conjunta de totes les formacions polítiques" i amb la participació de la societat civil, els mitjans de comunicació i el món acadèmic.

EL PARLAMENT NO ESTÀ EN CRISI

"Si tots compartim que la Democràcia Parlamentària és el millor sistema polític i el més idoni per assegurar la participació de tots els ciutadans en l'adopció de decisions, hem de propiciar un debat obert, sense terminis fixos ni postures tancades, però sempre orientat a l'interès general", ha dit Posada, deixant clar que, "lluny del que alguns pretenen, el Parlament no està en crisi".

Ara bé, sí ha subratllat la necessitat que les Corts s'adaptin a les noves demandes de la societat i busquin noves fórmules de debat intern i participació social, obrint cursos per "acostar" els ciutadans als seus representants.

"El Parlament del segle XXI ha d'estar preparat per assumir la seva responsabilitat a l'hora d'aprovar lleis i d'exercir la seva tasca de control per contribuir a la governabilitat de l'Estat i a servir els ciutadans amb l'orgull d'haver estat elegits per a una tasca noble que es diu política", ha reblat.

Dit això, ha llançant un missatge a aquelles veus que demanen una reforma de la Constitució, a les quals ha advertit que tot i l'ordenament jurídic "no cal petrificar" i la dinàmica social exigeix adaptar-se "de manera permanent", la Constitució ha de ser "de tots i per a tots" i ha de tendir a ser "un marc de coincidències, no de discrepàncies".

Per aquesta raó, ha cridat a evitar qualsevol ús "partidista", "interessat" u "oportunista" de la Carta Magna.

Segons la seva opinió, davant de qualsevol pretensió de reforma és "obligat" formular certes reflexions, com respectar els procediments, les vies que la pròpia Constitució estableix i saber quin és l'objectiu. "Cal ser prudent i saber quina és la finalitat comuna", ha insistit.

"El 1978, el poder constituent, que era el conjunt dels ciutadans que integrem la Nació espanyola, teníem una finalitat comuna", ha recordat Posada, abans de subratllar que perquè es pugui iniciar un procés nou amb garanties suficients "caldrà seguir treballant en la recerca de consensos, amb arguments nacionals i lluny de prejudicis o dogmatismes".

CAL PARLAR "FINS A L'EXTENUACIÓ"

Durant la seva al·locució, el president de la Cambra Baixa també ha fet esment a la situació a Catalunya, i ha recordat el rebuig que el Congrés va donar "per àmplia majoria" a la iniciativa del Parlament que demanava que es delegués en la Generalitat la potestat de convocar referèndum. A continuació, ha demanat que es faci "tot el possible" per aconseguir que tots els ciutadans d'aquesta comunitat es trobin "reconeguts" a Espanya perquè, segons les seves paraules, "no es pot concebre una Espanya sense Catalunya".

En aquest punt, ha subratllat que el Parlament, on estan representades totes les formacions polítiques de Catalunya i de la resta d'Espanya, és el lloc on cal parlar, debatre i escoltar "fins a l'extenuació" per arribar a acords i consensos en aquest sentit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés