Publicat 21/11/2019 12:40CET

El 68% dels espanyols aposta per solucionar el conflicte català amb diàleg segons el CEO

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el director general d'Anlisi i Prospectiva, Josep Rius.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

El 68% dels espanyols aposta per solucionar el conflicte a Catalunya amb dileg i negociació, tot i que la majoria --un 46,8%-- opta perqu aquest dileg sigui dins del marc de la Constitució, mentre que el 21,2% creu que ha de ser sense límits, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

Així ho reflecteix l'enquesta 'Percepció sobre el debat territorial a Espanya', que es va dur a terme entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre amb una mostra de 3.600 persones, un marge d'error de l'1,68, la primera que fa el CEO a ciutadans de la resta d'Espanya i que va encarregar la Conselleria de la Presidncia de la Generalitat, i que ha presentat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa.

A la pregunta qu és més necessari per a les relacions entre Catalunya i la resta de l'Estat, el 23,4% dels enquestats defensa que hi hagi una política de "m dura" del Govern espanyol, mentre que el 3,2% opta per la política unilateral del Govern, el 3,7% no ho sap i l'1,8% no contesta.

Entre els enquestats catalans, el resultat és semblant, tot i que té més suport el dileg i la negociació sense límits (42,4%) que el que s'emmarca en la Constitució (38,1%), mentre que l'11,2% opta per la unilateralitat, el 4,2% per la "m dura" del Govern espanyol, el 3,2 no ho sap i el 0,9 no contesta.

SOLUCIÓ POLÍTICA

En una altra pregunta, el 75% dels catalans defensa que el conflicte requereix d'una solució 'eminentment política' i el 8,1% que sigui 'eminentment judicial', el 10,7 defensa que es combinin les dues, el 5,4 no ho sap i el 0,8 no contesta.

En canvi, entre el conjunt d'espanyols enquestats el 49,8% creu que cal una solució 'eminentment política', el 24,1% 'eminentment judicial', el 17,3% que es combinin, el 6,7 no ho sap i el 2,1 no contesta.

El CEO també ha preguntat sobre el grau de satisfacció amb el funcionament de la democrcia espanyola: entre el conjunt dels espanyols el 44,5% n'est 'poc satisfet', el 32,9% 'gens satisfet', el 18,4 'bastant satisfet', el 2,3 'molt satisfet' l'1,6 no ho sap i el 0,4 no contesta.

En el cas de Catalunya, el 44,2% no n'est 'gens satisfet' amb el funcionament de la democrcia, el 43,3% 'poc satisfet', el 9,8% 'bastant satisfet', l'1,6% 'molt satisfet', el 0,6 no ho sap i el 0,3 no contesta.

MERITXELL BUDÓ

Budó ha explicat que el Govern ha encarregat aquesta enquesta per conixer les percepcions que hi ha a la resta d'Espanya sobre Catalunya i la situació que hi ha actualment, perqu lamenta que el Centre d'Investigacions Sociolgiques (CIS) no tingui dades sobre aquesta qüestió.

Ha reivindicat que l'enquesta demostra que "el dileg i la negociació són les vies de resolució del conflicte que tenen més suports per part dels catalans i dels espanyols", i que ser l'única solució possible, segons ella.

A més, ha destacat que l'enquesta també serveix per contraposar les opinions dels partits de l'Estat amb la que tenen els seus ciutadans i ha considerat que s'evidencia que "hi ha contradiccions".

La portaveu del Govern ha assegurat que l'enquesta ha costat 98.820 euros i que ara volen enviar-la a la vicepresidenta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, i difondre-la entre 'think tanks' europeus, ambaixades i les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

L'estudi es va dur a terme entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre, per tant una gran part de les entrevistes es van fer abans que el Tribunal Suprem publiqués la sentncia de l'1-O el 14 d'octubre.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés