Publicat 24/1/2020 12:19:45 +01:00CET

El 54,8% dels catalans creu que el Govern ha de prioritzar resoldre el conflicte, segons el CEO

(E-D) L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet; el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Govern central, Pedro Sánchez; el rei Felip VI; en una foto d'arxiu.
Moncloa - Archivo

La insatisfacció amb la política és el principal problema per als catalans

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

El 54,8% dels catalans considera que el Govern ha de prioritzar la resolució del conflicte a Catalunya, per sobre del 37,5% que defensa que l'executiu català prioritzi la gestió dels serveis públics que són competència seva, mentre que el 6,3% no ho sap i l'1,4% no contesta.

Així ho reflecteix l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat que es va dur a terme entre el 18 de novembre i el 12 de desembre --just després de les eleccions del 10N i durant les negociacions d'investidura-- amb una mostra de 1.600 persones que resideixen a Catalunya, que ha presentat el director del CEO, Jordi Argelaguet.

Les xifres pel que fa a la pregunta sobre què ha de prioritzar el Govern són semblants a les de l'any passat, tot i que les diferències augmenten: el 2018 el 49,9% defensava prioritzar resoldre el conflicte a Catalunya i el 44,3% que es gestionessin els serveis públics, mentre que el 3,6% no ho sabia i el 2,2% no contestava.

Si es diferencien els votants segons el vot en les últimes eleccions catalanes, els electors de JxCat, ERC, el PSC, la CUP i el PP aposten majoritàriament pel fet que el Govern prioritzi resoldre la situació entre Catalunya i la resta d'Espanya, i només els votants de Cs i els comuns opten per l'altra opció.

PRINCIPALS PROBLEMES

En una altra pregunta, el CEO demana als enquestats que identifiquin els tres principals problemes que té Catalunya, i reflecteix que el principal problema per als catalans és la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,8%.

El segon és la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya amb un 30,9%, seguit de l'atur i la precarietat laboral amb un 23,3%, la sanitat amb un 19,3% i l'educació, cultura i investigació amb un 14,9%.

Respecte a l'any anterior, destaca que l'atur i la precarietat laboral ha passat de ser el primer problema dels catalans al tercer, encara que la resta segueix el mateix ordre, és a dir, la insatisfacció amb la política era el segon i ara ha passat a ser el primer, i les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya era el tercer i ara és el segon.

A més a més, en ser preguntats sobre quin d'aquests problemes els afecta més personalment, el 21,8% dels enquestats també situa com a primera opció la insatisfacció amb la política, la segona és la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya amb el 16,9%, i la tercera la sanitat, amb el 10,5%.

En una altra pregunta, el 40,9% aposta per mantenir els impostos actuals "i mantenir els mateixos serveis", per sobre del 34,6%, que manifesta que està disposat a pagar més impostos a canvi de millorar els serveis públics, el 16,8% dona suport a baixar-los encara que això perjudiqui la qualitat dels serveis, mentre que el 4,1% no ho sap i el 3,6% no contesta.