Actualitzat 8/6/2014 8:55:05 +00:00 CET

5.000 castellers reivindicaran la consulta a 7 ciutats europees i 46 catalanes

'Castellers' Por El 'Derecho A Decidir'
ÒMNIUM CULTURAL

A les 12 hores aixecaran els castells de manera simultània amb el lema 'Catalans want to vote'

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

5.000 castellers de 71 colles aixecaran aquest diumenge castells a 7 ciutats europees i 46 catalanes per reivindicar la consulta d'autodeterminació fixada per al 9 de novembre.

Mobilitzats per Òmnium Cultural, les set ciutats europees elegides són París, Brussel·les, Londres, Lisboa, Ginebra, Berlín i Roma, on s'alçaran simultàniament a les 12 hores amb la pancarta 'Catalans want to vote' en les llengües oficials de cadascuna de les ciutats.

A més, també s'organitzaran castells a la mateixa hora a 46 ciutats catalanes --entre les quals hi ha Barcelona--, a Pamplona, Montreal i Santiago de Xile; per a Òmnium els castells, que són Patrimoni de la Humanitat, representen valors universals com l'esforç, el treball i la solidaritat.

La presidenta de l'entitat cultural, Muriel Casals, ha explicat que l'objectiu és utilitzar un símbol de la cultura catalana com els castells per "dir a Europa i al món que els catalans volen votar el 9N la manera amb la qual volen relacionar-se amb Espanya i la comunitat internacional".

PADRINS

Òmnium també ha buscat personalitats que exerceixin de padrins de la iniciativa en les ciutats estrangeres en les quals s'organitzaran els castells: a París estarà el músic Jordi Savall; a Londres, l'historiador Paul Preston; a Lisboa, el dramaturg Helder Costa; a Brussel·les, l'actor Sergi López; a Ginebra, el també actor Joan Mompart, i a Barcelona estarà la pròpia Casals.

El portaveu de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Josep Maria Cortès, ha dit que les colles no han tingut per costum involucrar-se en qüestions polítiques, però ha argumentat que aquesta vegada és diferent perquè existeix consens entorn del 'dret a decidir'.

"No és imposar res a ningú, és tenir l'oportunitat de poder votar", ha explicat Cortès per justificar per què està vegada han decidit involucrar-se en una qüestió política.

Viatjaran a l'estranger set colles: la Colla Jove del Xiquets de Valls (Londres), la Colla Vella dels Xiquets de Valls (París), els Xics de Granollers (Berlín), els Castellers de Vilafranca (Brussel·les), els Xiquets de Reus (Ginebra), els Castellers de Sants (Lisboa) i els Bordegassos de Vilanova (Roma).

A Barcelona seran dos els escenaris: a la plaça Sant Jaume estaran els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell; davant la Sagrada Família actuaran els Castellers de la Sagrada Família.

Després dels castells i des de Barcelona, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, llegirà un manifest per tancar la jornada reivindicativa.

Segons Òmnium, el cost dels viatges a l'estranger està finançat en part per l'entitat, en part per les pròpies colles, i en part per una campanya de micromecenatge que fins a aquest dilluns havia aconseguit recaptar més de 130.000 euros.