Publicat 15/11/2019 13:20:17 +01:00CET

El 48,8% dels catalans rebutja la independència i el 41,9% la defensa, segons el CEO

Centenars de persones amb estelades durant la manifestació de l'ANC amb el lema 'Objectiu Independència', dins dels actes de la Diada de Catalunya 2019, Barcelona (Espanya) 11 de setembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La diferència s'eixampla quan la mostra s'amplia a ciutadans sense dret a vot

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El 48,8% dels catalans amb dret a vot rebutja la independència, mentre que el 41,9% la defensa, el 6,1% no ho sap i el 3,2% no contesta, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO).

Així ho reflecteix l'enquesta sobre 'Cosmopolitisme i localisme a Catalunya' del CEO, elaborada entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre --abans de la publicació de la sentència de l'1-O, els aldarulls posteriors, les eleccions generals del 10N i el preacord de govern entre el PSOE i Unides Podem-- amb una mostra de 1.500 persones i un marge d'error de 2,53, que ha presentat el director del CEO, Jordi Argelaguet, aquest divendres en roda de premsa.

Respecte a l'última enquesta del CEO del juliol d'aquest any, la tendència és que s'incrementa la distància entre els detractors a la independència i els favorables: en aquella enquesta el 48,3% optaven pel 'no', i el 44% pel 'sí'.

Així mateix, aquest nivell de suport a la independència del 41,9% és el més baix des de l'enquesta del juny del 2017, quan va haver-hi un 41,1% favorables al fet que Catalunya sigui un estat independent i un 49,4% en contra.

Aquesta enquesta s'ha fet per primera vegada també a persones residents a Catalunya que no tenen la ciutadania espanyola i, per tant, no poden votar, i quan afegeix aquestes persones en la mostra el resultat pateix una petita variació.

En aquest sentit, a la pregunta de si Catalunya ha de ser un estat independent, la diferència entre detractors i partidaris a la independència s'eixampla: el 40,3% del total la defensa, mentre que el 49,3% la rebutja, el 7,3% no ho sap i el 3,1% no contesta.

EL SUPORT A LA INDEPENDÈNCIA BAIXA

A més, en ser preguntats per la relació que hauria de tenir Catalunya amb la resta de l'Estat, incloent més opcions que el 'sí' i el 'no' a la independència, la resposta majoritària és que Catalunya sigui un estat independent amb el 33,6%; el 28% opta per continuar sent una comunitat autònoma dins de l'Estat; el 21,6% un estat dins d'una Espanya federal, i el 7,8% vol que sigui una regió d'Espanya.

El suport perquè Catalunya es converteixi en un estat independent, dins la sèrie històrica d'aquesta pregunta del CEO, retrocedeix respecte a l'enquesta del juliol (34,5%) i assoleix el seu valor mínim des del febrer del 2012, quan el 29% defensava aquesta opció.

En tornar a afegir els catalans sense ciutadania espanyola, els resultats canvien: el suport a un estat independent baixa al 31,8%; el 28,1% opten per ser una comunitat autònoma; el 20,9% vol que Catalunya sigui un estat dins d'una Espanya federal; el 9,3% una regió d'Espanya; el 6,8% no ho sap, i el 3,1% no contesta.

En una altra pregunta, el 58,8% dels catalans amb dret a vot opinen que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, mentre que el 25,1% creuen que té un nivell suficient; el 6,5% massa; el 7,3% no ho sap, i el 2,4% no contesta.