Publicat 20/01/2020 16:54CET

El 47,4% dels andorrans considera que el preu de l'habitatge és el principal problema del país

El director del Centre de Recerca Sociolgica d'Andorra, Joan Micó.
EUROPA PRESS

El 81% de la població d'Andorra veu positiva la immigració i el 6,3% negativa

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 gen. (EUROPA PRESS) -

El 47,4% de la població d'Andorra considera que el preu de l'habitatge és un dels principals problemes del país, segons els resultats que ha obtingut l'Observatori del segon semestre del 2019 que va dur a terme el Centre de Recerca Sociolgica (CRES) i ha presentat aquest dilluns en roda de premsa.

El preu de l'habitatge ha passat a ser la preocupació principal del 41% dels enquestats de l'Observatori del primer semestre del 2019 al 47% el segon semestre.

Les persones d'entre 25 i 50 anys que treballen en sectors com la construcció, el comer i l'hostaleria són les que més pateixen pel preu de l'habitatge.

La segona preocupació són el salari (24,2%), seguit del transport públic (18,7%) i el trnsit (17,3%), que han augmentat entre 2 i 4 punts percentuals pel que fa a l'onada anterior.

Els enquestats d'entre 25 i 39 anys que treballen en sectors com el comer o l'hostaleria, entre d'altres, són els que estan més amonats pel salari.

Els que més pateixen pel transport públic coincideix amb el perfil dels usuaris del servei: joves de 25 anys i més grans de 55, ha exposat el director del CRES, Joan Micó.

Si s'agrupen els problemes per rees temtiques, l'habitatge, el salari i el nivell de vida són la preocupació del 53% de la població.

Micó ha explicat que aquesta vegada s'ha afegit una pregunta a l'enquesta per saber quin dels problemes afecta més personalment els enquestats, de la qual es desprn que el 30% es veu afectat per l'"encariment de la vida".

El director del CRES ha assenyalat que perceben "dinmiques que es repeteixen" i, per exemple, la problemtica del preu de l'habitatge o l'encariment de la vida denoten nivells semblats als que van obtenir el 2006 i el 2007.

PERCEPCIÓ DE LA IMMIGRACIÓ

El 81% de la població d'Andorra considera positiva la immigració, percentatge que es repeteix si només es tenen en compte les respostes dels ciutadans de nacionalitat andorrana, i que suposa un augment de set punts percentuals respecte al 2013, quan també es va estudiar la percepció sobre la immigració.

El 6,3% considera la immigració negativa i el 10,8% no la considera ni positiva ni negativa; mentre que sis anys enrere eren el 14,7% i el 9,7% respectivament.

Els que la consideren positiva indiquen que és per 'la necessitat de m d'obra' (67,5%) i per 'afavorir el desenvolupament i l'economia del país' (34,8%), mentre que els que la consideren negativa perqu 'no hi ha feina per a tothom' (30,5%), 'no li agrada el perfil de la immigració' (27,4%), i 'hi ha massa gent' (26,7%).

L'Observatori és una enquesta peridica telefnica, que aquesta vegada ha tingut una mostra de 769 enquestats, es va fer entre el 9 i el 22 d'octubre i presenta un nivell de confiana del 95,5% i un marge d'error del 3,6%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés