Publicat 07/09/2015 13:59

El 46% de graduats en FP a Catalunya treballa en 9 mesos, 5 punts més que un any abans

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El 46,58% de graduats en FP a Catalunya treballa als nou mesos (5 punts més que fa un any) i un 14% està a l'atur (1,66 punts menys), segons l'estudi d'Inserció laboral d'ensenyaments professionals del 2014, que analitza per primera vegada l'FP dual, que lidera la inserció amb un 59,11%, mentre que la desocupació és del 13,81%.

L'estudi anual del Consell de Cambres de Catalunya i la Conselleria d'Ensenyament ha estat presentat aquest dilluns a la Llotja de Mar per la consellera Irene Rigau i el president del Consell, Miquel Valls, al costat del director de Formació Professional Inicial del Govern català, Melcior Arcarons.

L'informe es basa en una enquesta durant el primer trimestre del 2015 a 27.668 graduats del curs 2013-14 en formació professional inicial, estudis esportius, estudis d'arts plàstiques i disseny, programes de qualificació professional inicial (PQPI) i estudis artístics superiors, que representen un total de 43.700 alumnes de gairebé 500 centres.

MIQUEL VALLS

Valls ha explicat que, després de nou edicions, l'FP es constata com "una de les millors opcions per trobar feina" malgrat el context econòmic complex, i que l'FP dual és d'una importància essencial per continuar millorant la formació i l'ocupació.

I és que la taxa d'atur dels graduats en FP (14%) és inferior a la taxa general d'atur de Catalunya (20%) i a la dels joves d'entre 16 i 24 anys (46,65%); i un 13,69% dels que treballen ho compaginen amb la continuació d'estudis, respecte del 12,22% de l'any anterior.

Un 39,42% dels graduats en estudis professionals se centra a continuar estudiant --eren un 42,88% un any abans--, i els que únicament treballen són el 32,89%, respecte del 29,24% de l'estudi anterior.

IRENE RIGAU

Rigau ha destacat que l'esforç de la Generalitat en FP els últims anys "ha valgut la pena" i marcarà el futur, i que, com més preparació, més possibilitats hi ha d'inserció.

A més, ha agraït el paper dels centres amb estudis professionals com a motors de formació, innovació i inserció i contribuents al creixement econòmic de Catalunya.

També ha assegurat que el Govern català continuarà defensant el model educatiu català davant de la normativa estatal, amb les dades com a referència: "El nostre model és millor per als alumnes".

MELCIOR ARCARONS

El director de Formació Professional Inicial del Govern català, Melcior Arcarons, ha afirmat que l'estudi confirma "el començament d'una fase de recuperació de la inserció laboral" en l'FP que ja es va veure el 2013, amb augments a tots els trams d'edat i famílies professionals.

A més, hi ha un avanç anual de dos punts en els graduats que treballen a les empreses en què han fet pràctiques --segona via per trobar feina, 2 punts per darrere de la xarxa de relacions personals--, per la qual cosa Arcarons destaca la importància de l'FP dual, ja que, a més, els alumnes situen la falta d'experiència com una de les principals barreres per trobar feina.

Respecte a les famílies professionals que ja superen el 50% d'inserció, figuren les indústries alimentàries, fabricació mecànica, instal·lació i manteniment, i energia i aigua, mentre que els estudis esportius tenen una inserció del 61,44%, i els artístics superiors del 68,13%.

TEMPORALITAT

També ha augmentat la temporalitat, tot i que Arcarons ha assenyalat que no ha estat en favor de la contractació indefinida, sinó que els contractes temporals han crescut restant pes a l'economia submergida --que té un pes rellevant en els PQPI-- i l'ocupació autònoma, i fins i tot en els estudis de grau mitjà també ha crescut la contractació indefinida.

La contractació indefinida i l'ocupació autònoma augmenta amb el nivell d'estudis, i el 54,36% de graduats amb feina en aquesta edició de l'estudi treballen a temps complet, 2,21 punts més que l'any anterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés