Manifestació de Somescola a Barcelona a favor del model d'immersió lingüística catal i en contra de la fallada del Tribunal Suprem (TS) que fixa un mínim d'un 25% d'ensenyament en castell en el sistema educatiu catal
LORENA SOPENA - EUROPA PRESS

Qualifiquen d'"intromissió" la sentncia i demanen al Govern respectar els acords del Parlament sobre el model d'immersió

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

Unes 35.000 persones, segons la Gurdia Urbana, han assistit aquest dissabte a la manifestació de Somescola a Barcelona a favor del model d'immersió lingüística catal i en contra de la sentncia del Tribunal Suprem (TS) que fixa un mínim d'un 25% d'ensenyament en castell en el sistema educatiu catal.

La protesta ha comenat tocades les 11.30 hores a la plaa Tetuan i ha baixat per passeig Sant Joan fins arribar passeig Lluís Companys, on s'ha celebrat un acte reivindicatiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha ems la sentncia del 25% de castell que ha avalat el TS.

Sota el lema 'Ara i sempre, escola en catal' milers de manifestants han baixat pel passeig Sant Joan cridant consignes com 'Ahir, avui i dem, escola en catal', 'Sense immersió no hi ha revolució', 'A l'escola es parla en catal' i 'Qui sembra misria recull la rbia'.

En la protesta també s'han vist banderes estelades, els manifestants portaven unes mans de cartolina de color verd amb el logotip de Somescola, així com banderes verdes amb el lema de la manifestació i pancartes que demanaven 'Més docents, menys jutges', 'Escola en catal' i 'El catal no es toca. Desoberem'.

"RESPECTAR ELS ACORDS" DEL PARLAMENT

En l'acte final, docents catalans han llegit el manifest de Somescola, que ha instat a les institucions catalanes blindar el model d'immersió lingüística i el Govern central "a respectar els acords aprovats per una mplia majoria parlamentria" a favor d'aquest sistema educatiu.

L'organització considera que la sentncia és "un nou intent d'agressió al model d'escola catalana", que veuen com un model consolidat i avalat per la majoria de la societat catalana i que consideren que permet cohesionar, normalitzar el catal i donar igualtat d'oportunitats als alumnes.

"És intolerable la intromissió dels tribunals. Són els professionals de l'educació i no els juristes els qui han de determinar" el percentatge de castell i catal a les aules, i ha defensat que aquesta sentncia no és un cas allat, sinó que s'emmarca en uns atacs polítics --diu textualment el manifest-- amb la voluntat de minoritzar el catal.

L'acte final i la manifestació, que ha comptat amb el suport de 54 entitats, també ha comptat amb actuacions musicals de Joan Daus, Suu, Meritxell Neddermann i Júlia Blum i Sara Roy, i s'ha acabat amb el clam dels assistents: 'Ara i sempre, escola en catal', i 'Visca l'escola catalana'.

ARAGONS, BORRS I PARTITS

La convocatria també ha comptat amb la presncia del president de la Generalitat, Pere Aragons, i de la presidenta del Parlament, Laura Borrs, així com amb representants d'ERC, Junts, CUP, comuns, Demcrates i CxRep, per no del PSC, que aquest cap de setmana celebra un Congrés Extraordinari.

A més, han assistit i han mostrat el seu suport els líders sindicals catalans com el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros; el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco; la portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, i el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, així com representants de Plataforma per la Llengua i de la Federació de Moviments de Renovació Pedaggica de Catalunya.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés