Publicat 26/3/2019 7:37:55 +01:00CET

29 persones s'inculparan en solidaritat amb els Jordis per denunciar que es criminalitzi la dissidncia política

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

Un total de 29 persones, entre ells escriptors com Manuel Rivas i Suso de Toro, s'inculparan en solidaritat amb Jordi Cuixart i Jordi Snchez per denunciar que es criminalitzi la "dissidncia política" com est ocorrent en el judici en el Tribunal Suprem pel procés contra els quals els líders d'ANC i mnium al moment dels incidents de l'1-0.

Entre les persones que han subscrit un text de "auto-inculpació" que presentaran davant el jutge de gurdia de plaa de Castella figuren personalitats de la cultura com Santiago Alba Rico, Alfonso Cervera, Carlos Fernández-Llíria, Belén Gopegui, César Rendueles, Jorge Riechman i Víctor Sampedro, periodistes com Guillermo Martínez, Mariá de Delás, professors universitaris i activistes de diferent índole.

Aquest mateix dimarts ser llegit a les 13.00 hores en les escales dels jutjats de plaa de Castella un manifest en el qual denuncien que el "enjudiciament de 'els Jordis' encobreix la criminalització de la dissidncia política" i en el qual defensen el dret d'associació i reunió com a drets fonamentals.

El text en solidaritat de Cuixart i Sánchez, que també compta amb el suport de Pepe Beunza --el primer objector insubmís al franquisme (1971)-- i d'Ovidio Bustillo --un dels insubmisos de Ca Serra (1975)--, aclareix que els qui ho subscriuen es "autoinculpan" sense estar "necessriament d'acord amb les finalitats polítiques de les mobilitzacions de el 1 d'octubre a Catalunya".

"No obstant aix, entenem que aquesta mobilització social respon a un legítim exercici de Drets Fonamentals recollits en la nostra Constitució: entre uns altres, el dret d'associació, de reunió i manifestació i la llibertat ideolgica i de pensament, que abasta, certament, el dret a expressar i difondre aquesta ideologia i pensaments (art. 20.1.a)", assenyala el text.

Per aix, exigeixen a la Justícia que, si desitja "depurar responsabilitats penals per l'exercici de Drets Fonamentals", valori l'obertura d'una causa penal contra els 29 signants d'aquest manifest.

La Fiscalia carrega gran part de la seva acusació per sustentar el delicte de rebellió contra l'expresident de l'ANC Jordi Snchez i el líder d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, convocants de la mobilització enfront de la Conselleria d'Economia del 20 de setembre.