Actualitzat 07/09/2015 11:38

Bonet i Rosell demanen diàleg sobre Catalunya i "reconèixer plenament" el seu pes

BARCELONA, 7 Set. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Cambra d'Espanya, Josep Lluís Bonet, i el de la Ceoe, Joan Rosell, han reclamat aquest dilluns als polítics dialogar sobre Catalunya "per millorar l'encaix" a Espanya i admetre el seu pes.

   "Que es reconegui plenament la importància de la seva aportació a la resta d'Espanya i el seu pes institucional", afegeixen a l'article 'Mai és tard per al diàleg', publicat a 'La Vanguardia' i recollit per Europa Press.

   Defensen que la política és "l'art del pacte i no un instrument d'enfrontament", per la qual cosa criden a un consens per evitar la independència, tenint en compte els perjudicis que comportaria.

   Rosell i Bonet creuen que els polítics tenen prou capacitat i preparació per fer "les reformes necessàries, i que les posicions partidistes cessaran davant d'interessos de més envergadura".

   Després de remarcar que molts ciutadans de Catalunya se senten catalans, espanyols i europeus i que no volen renunciar a res d'això, avisen que Catalunya sortiria de l'euro i tindria "seriosos problemes per finançar-se".

   "La pertinença a l'Estat espanyol la dota d'instruments que li mancarien" amb la independència, i sostenen que el futur en majúscules és Europa i està encara a mig camí, per la qual cosa no cal tornar enrere.

CONSEQÜÈNCIES DE LA INDEPENDÈNCIA

   Els dos dirigents alerten que la secessió "tindria conseqüències en l'activitat econòmica de Catalunya", i els preocupa com les decisions polítiques repercutiran en l'estat del benestar dels catalans.

   Avisen que, amb un Estat propi, Catalunya sortiria de l'euro i li costaria finançar-se, perquè no podria recórrer al BCE o al Mecanisme Europeu d'Estabilitat, i les seves emissions de deute es veurien molt penalitzades, a més de constatar que "l'Europa dels Estats no està pensada perquè els seus membres es fragmentin".

   Afegeixen que l'exportació catalana quedaria perjudicada: s'encariria i perdria competitivitat; els productes catalans a Europa quedarien gravats per la tarifa per a Estats no comunitaris, i els productes a vendre a tercers països no es beneficiarien de les clàusules preferencials subscrites per la UE.

   També auguren inseguretat jurídica i financera, i les inversions a Catalunya "podrien retreure's", amb deslocalitzacions, ja que les multinacionals --que donen feina al 10% de treballadors-- buscarien llocs més estables per a les seves filials.

   Tot això es traduiria "en una activitat econòmica més baixa i, per tant, menys ocupació i més males condicions de vida", i afectaria sobretot la pime, el petit comerç i l'autònom, perquè es reduiria la capacitat de consum de la gent.

   Després de constatar que l'economia espanyola ja es recupera i pot créixer els propers anys, Bonet i Rosell demanen centrar-se a recuperar l'activitat econòmica i crear ocupació, i no "afegir incerteses a un entorn internacional que està lluny d'estabilitzar-se".

   Expliquen que les 220.000 empreses que sumen més de dos milions de treballadors i els més de 500.000 autònoms a Catalunya estan "fortament interconnectats amb els de la resta d'Espanya en les seves relacions comercials diàries".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés