Publicat 14/12/2019 15:01:14 +01:00CET

27.823 andorrans estan cridats a les urnes aquest diumenge per decidir els governs parroquials

Una de les taules electorals de les eleccions generals andorranes celebrades l'abril passat
EUROPA PRESS - Archivo

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 des. (EUROPA PRESS) -

Un total de 27.823 electors andorrans estan cridats a participar en les eleccions que se celebren aquest diumenge per elegir els governs parroquials, els comuns - ajuntaments.

En les anteriors eleccions comunals estaven cridats a les urnes 27.278 andorrans, 545 menys que en les d'aquest diumenge.

Els vuit col·legis electorals, un a cada parròquia excepte a Encamp --on hi haurà dues--, obriran les portes a les 9 hores del matí i tancaran a les 19 hores, moment en què començarà l'escrutini.

El sistema per atribuir els 12 consellers --regidors-- que formen cadascun dels comuns, excepte el de Canillo que en té deu, a les diferents formacions polítiques que es presenten en aquests comicis és mixt: la meitat dels escons s'atribueixen per sistema majoritari i l'altra meitat per un sistema proporcional.

Així doncs, la llista més votada aconsegueix la meitat dels consellers --sis a la majoria de les parròquies-, i l'altra meitat es reparteix proporcionalment entre totes les candidatures, inclosa la més votada.

Els 'cònsols major' i menor --alcaldes i tinents d'alcalde-- només poden tenir el càrrec durant dos mandats consecutius, per la qual cosa només a dues parròquies es presenten els actuals 'cònsols majors': Andorra la Vella, la capital, i Ordino.

A Andorra la Vella, la capital, hi ha 8.242 electors i es presenten tres llistes: Partit Socialdemòcrata, Terceravia i En Comú per Andorra la Vella, coalició formada per Demòcrates per Andorra i Liberals d'Andorra (socis al Govern actual del país) al costat de Socialdemocràcia i Progrés, per la qual opta a la reelecció l'actual 'cònsol major' (alcaldessa) Conxita Marsol.

La segona parròquia amb més electors és Escaldes-Engordany, amb 5.489 electors, i es presenten quatre llistes: Demòcrates per Andorra (grup del govern comunal actual), Unió per Escaldes-Engordany -coalició de Liberals d'Andorra (socis del govern central i Socialdemocràcia i Progrés), Partit Sociadelmòcrata i Terceravia.

A Sant Julià de Lòria, estan cridats a les urnes 4.126 ciutadans per escollir entre tres candidatures: la de Terceravia i Unió Laurediana, Units pel Canvi i Desperta Laurèdia.

En la parròquia d'Encamp hi ha quatre llistes entre les quals hauran d'optar els 4.000 ciutadans amb dret a vot: la coalició En Comú per Encamp --que reuneix Units per al Progrés, Demòcrates per Andorra i Liberals d'Andorra--, Partit Socialdemòcrata, Agrupament Encampadà i Terceravia.

Els 3.125 ciutadans cridats a les urnes a La Massana només tenen una candidatura per votar, amb la qual cosa la coalició formada per Ciutadans Compromesos, Demòcrates per Andorra i Liberals d'Andorra haurà de lluitar contra l'abstenció.

QUATRE CANDIDATURES A ORDINO

A Ordino, els 1.790 ciutadans tindran quatre candidatures per elegir: MovemOrdino, X'Ordino, Terceravia i la coalició En Comú per Ordino --que en la zona està formada per Acció Comunal d'Ordino, Demòcrates per Andorra, Liberals d'Andorra i Socialdemocràcia i Progrés--, que lidera l'actual 'cònsol major', Josep Àngel Mortés.

Finalment, a Canillo --on fa quatre anys només tenien una opció per votar-- aquesta vegada es presenten dues llistes, entre les quals hauran d'escollir els 1.051 ciutadans: Demòcrates d'Andorra i Objectiu Comú.