Publicat 23/02/2019 11:22

26M.- El PSOE proposa que la UE aprovi una llista obligatòria de països vetats per a la venda d'armes

Presentació de la precampanya del PSOE per les eleccions generals del 28 de abri
Oscar del Pozo - Europa Press

Aposta per la formació d'un exrcit europeu i proposa que les missions militars comunes tinguin control de l'Eurocambra

MADRID, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE proposa que la Unió Europea aprovi una llista de pasos vetats per a l'exportació d'armament i equips militars, que sigui a més d'"obligat compliment" per a tots els Estats membres i formi part d'un codi de conducta comunitari en aquesta matria.

Així ho inclouen els socialistes en el seu programa per a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig, al que ha tingut accés Europa Press, que aborda la polmica sobre les exportacions de material de defensa i vol acabar amb les divergncies mitjanant un consens sobre els pasos als quals estigui prohibida la venda d'armes.

Per fer front a les conseqüncies econmiques que aquesta mesura pugui tenir en determinats Estats, proposa articular mecanismes compensatoris que permetin "mutualitzar" el perjudici que pateixi el teixit industrial i l'ocupació.

Al programa, el PSOE defensa que la UE necessita una "autonomia estratgica" en defensa "per poder ser un veritable actor global independent i influent". "Aquesta autonomia és necessria per garantir la defensa dels valors i interessos de la Unió", sosté.

CAPACITATS DE DEFENSA PRPIES

En aquest context, els socialistes creuen necessari que la UE avanci en unes capacitats de defensa prpies amb el camí ja iniciat amb la denominada PESCO, culminant amb la creació i d'un grup d'intervenció europeu i, a llarg termini, un exrcit europeu.

Aquest camí servir, segons argumenta el partit, per "optimitzar i crear sinergies" en l'ús dels recursos que cada Estat aporta a les missions militars, civils i de gestió de crisi. Els socialistes argumenten que aquestes són necessries per garantir la integritat dels territoris europeus i la seguretat dels seus ciutadans, així com per mantenir l'estabilitat i la pau fora de les fronteres de la UE.

Per a més, proposa que el Parlament Europeu tingui un "control democrtic" del desplegament d'aquestes missions en tercers pasos, "sempre dins de la legalitat internacional". I aposta pel respecte a la igualtat entre homes i dones en aquestes estructures europees i la "plena incorporació" sense discriminació i en igualtat de condicions d'altres collectius com el LGTBI.

Quant a la indústria de defensa, el PSOE proposa avanar cap a un mercat únic europeu que la faci competitiva, impulsant la inversió en R+D+I i integrant la indústria espanyola en els projectes de la PESCO i dels programes del Fons Europeu de Defensa.

CONSELL DE SEGURETAT EUROPEU

A més, els socialistes formalitzen al programa electoral el seu suport a la creació d'un Consell de Seguretat Europeu en el qual participin quinze Estats membres de la UE, dels 28 que la conformen.

El PSOE vol que cinc d'aquests pasos, els que més inverteixen en capacitats militars i participen en les missions comunes, tinguin l'estatus de membre permanent. Els deu restants serien rotatoris en funció d'equilibris geogrfics, amb representants del nord, el sud, l'est i l'oest d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés