Publicat 12/05/2014 14:17

Tremosa vincula la independència de Catalunya a garantir la seva permanència a la UE

Ramon Tremosa, candidato de CIU a las europeas dle 25M
EUROPA PRESS

Assegura que CDC i UDC votaran el mateix a Brussel·les sobre 'dret a decidir'

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat de CiU i candidat a la reelecció, Ramon Tremosa, ha assegurat aquest dilluns que Catalunya farà com Escòcia, que només declararà la seva independència després d'un procés de negociació que garanteixi la seva continuïtat a la UE.

Ha replicat així, en roda de premsa a l'ACN, al candidat del PPE a presidir la CE, Jean Claude Juncker, que s'ha alineat amb el Govern espanyol i els actuals dirigents de les institucions europees sobre l'exclusió automàtica de la UE d'una Catalunya independent: "Ull amb pensar que, de sobte, una província podria convertir-se en un nou membre de la UE", ha dit Juncker.

Tremosa ha recordat que el llibre blanc de la independència d'Escòcia estableix fins a dos anys per negociar les condicions de la seva independència, termini que els escocesos continuaran sent britànics, i Catalunya farà "el mateix" que Escòcia.

"Juncker saber que Escòcia mai quedarà fora de la UE, perquè no declararà la seva independència fins que tingui garantida la seva continuïtat a la UE", segons l'eurodiputat, que creu que el cas escocès crea un precedent del qual Europa és conscient.

Catalunya negociarà "un, dos, tres anys o els que calguin" per buscar el reconeixement internacional i mantenir-se a la UE, pel que no prendrà decisions precipitades.

Quan li han plantejat que UDC forma part del PPE --i el candidat a la presidir CE és Juncker--, Ramon Tremosa (de CDC, que forma part d'ALDE) ha defensat tenir també veu pròpia en aquest grup, tenint en compte el compromís electoral "íntegre" de CiU pel 'dret a decidir'.

Ha garantit als votants de CiU que els socis de la federació actuaran com un bloc al Parlament Europeu i votaran el mateix en aquelles qüestions relacionades amb Catalunya, el 'dret a decidir' i el programa electoral, com han fet al Parlament i Congrés.

"D'aquest compromís respon Ramon Tremosa i Balcells, i en això va la meva credibilitat", ha ressaltat, després d'advertir que al PPE hi ha eurodiputats favorables a reconèixer la voluntat democràtica dels catalans.

COALICIÓ PP-PSOE?

També li ha sorprès que l'expresident del Govern espanyol Felipe González hagi apostat, en plena campanya electoral, per una coalició de govern PP-PSOE si el país ho necessita, una fórmula que, segons la seva opinió, busca mantenir tenir l''estatus quo' actual i fer tot el possible per impedir el procés sobiranista català.

Per aquesta raó, ha instat els votants del PSC i catalans a reflexionar fins a quin punt "el centralisme madrileny està disposat a tot per impedir la reforma que Catalunya necessita, un Estat propi per salvar el seu Estat del Benestar i tenir infraestructures competitives".

Segons Tremosa, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, no té credibilitat des del moment que González ha apostat per aquesta coalició amb els populars i perquè, segons la seva opinió, voten el mateix en molts àmbits en tot allò relacionat amb Catalunya: "No em serveix que parli de federalisme si després, en el debat del 'dret a decidir' vota amb el PP. El que compte són els vots en seu parlamentària".

A més, l'eurocandidat ha replicat a l'advertència del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, contra les forces disgregadores, destacant que aquestes, als països del sud, són les que incompleixen centenars de directives europees, fan "aigües per tot arreu" i amenacen així el projecte europeu.

Tremosa, diputat a la comissió d'Economia i que està reflexionant sobre si canviar la seva suplència en la de Transport per la de Comerç Internacional, ha reptat també el president d'ERC, Oriol Junqueras, a pronunciar-se si avala o desautoritza les declaracions del seu candidat a les europees, Josep Maria Terricabras, sobre l'impagament del deute.

La proposta de Terricabras, segons ha explicat el candidat republicà, passa per tornar tots els diners però no de manera immediata: "S'hauria d'acceptar el pagament de fins al 60% del deute. A partir d'aquí, el deute pendent s'hauria de posar a part i es pagaria en 20 o 25 anys".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés