Actualitzat 06/05/2014 16:56

Tremosa no descarta que la UE doni "instruccions" per obrir el diàleg si guanya el 'sí' a Escòcia

Ramon Tremosa
EUROPA PRESS

Confronta el "silenci eloqüent" de la UE al procés català amb la reacció d'Obama i Merkel amb Ucraïna

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat de CiU i candidat a la reelecció, Ramon Tremosa, no ha descartat aquest dimarts que la UE doni "instruccions" per facilitar el diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat sobre el procés sobiranista català si guanya el 'sí' a la independència en el referèndum escocès.

Així s'ha pronunciat en un dinar-col·loqui a Barcelona Tribuna, fòrum promogut per la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, l'Associació Espanyola de Directius (AED) i 'La Vanguardia', amb el títol 'El Corredor Mediterrani. El tren de la història' davant de la presència del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; la de Benestar i Família, Neus Munté, i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Segons Tremosa, després del referèndum escocès --18 de setembre-- pot caure "com un castell de cartes el discurs de la por" del Govern espanyol i obrir-se així una nova etapa de relació que vagi més enllà del seu posicionament actual.

"Podria ser que la UE, a més del missatge no verbal, donés instruccions per facilitar un diàleg normalitzat, democràtic i pacífic" com el que han tingut Escòcia i el Regne Unit, ha sostingut l'eurodiputat de CiU.

Segons la seva opinió, cap governant europeu ha respost les "amenaces per terra, mar i aire" del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, contra el procés sobiranista, un silenci que considera eloqüent i que ha confrontat amb la ràpida reacció que van tenir el president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, davant del conflicte d'Ucraïna.

"Ucraïna va aconseguir la frase d'Obama i Merkel a favor de la seva integritat territorial. Espanya porta temps volent aquesta frase i no l'ha tingut", ha assenyalat Tremosa, que sí veu gestos de suport en dirigents europeus cap al president de la Generalitat.

Així, ha constatat que mentre el primer ministre holandès, Mark Rutte, va posar "significativament" el braç sobre l'esquena de Mas al coincidir en una trobada de la Internacional Liberal, Rajoy ni tan sols li respon quan l'insta a posar dia i hora a un possible trobada.

Per aquesta raó, ha celebrat que l'editorial del 'Financial Times' insti Rajoy a reconèixer que hi ha un problema i a negociar amb el Govern una sortida a l'encaix català: "L'assumpte de la tercera via, el dia que es concreti, podrem analitzar-lo amb cura".

Tot i això, per a Tremosa, la crisi catalana és una de les múltiples que té Espanya, a més de destacar que Europa vol països que funcionin i no que "facin aigües".

CORREDOR MEDITERRANI

Sobre el Corredor Mediterrani, ha defensat que és una "gran victòria europea" de Catalunya front a la solitud de l'Estat espanyol a l'hora de reivindicar el Corredor Central, i ha expressat la seva sorpresa que el PP l'incorpori un altre cop en el seu programa electoral.

"L'Estat s'ha quedat sol defensant altres corredors que ningú ha volgut subscriure. Aquesta solitud d'Espanya es dóna en els fòrums europeus, és l'absorbiment espanyol", ha lamentat.

UE, COM LA SAGRADA FAMÍLIA

Tremosa ha comparat la UE amb la Sagrada Família perquè, segons la seva opinió, té torres acabades com la unió monetària i l'espai únic europeu, altres a mig fer com la unió bancària i la ferroviària, i unes per començar com la unió fiscal i l'energètica.

Davant de la reivindicació de Rajoy que per estar a Catalunya cal ser gran, l'eurodiputat ha replicat que el lideratge a la UE no ho dóna la dimensió i sí les bones pràctiques, i ho ha exemplificat que Luxemburg és més influent que l'Estat espanyol.

"Hi ha països molt grans a la cua de la influència econòmica i política", ha advertit Tremosa, que ha definit la UE com un club d'intercanvi d'informació i bones pràctiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés