Actualitzat 20/5/2014 12:25:01 +00:00 CET

Tremosa alerta que els vots a PP i PSOE s'utilitzaran contra el català al PE

Albert Batalla, Ramon Tremosa, Mireia Canals, Pedro Morán (CiU)
EUROPA PRESS

Creu que el Govern espanyol incentiva a apostar per "la separació" una vegada més si perillen canals de TV3

RIPOLL (GIRONA), 20 maig (EUROPA PRESS) -

El candidat de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, ha alertat aquest dimarts que cada vot que els catalans destinin a PP i PSOE s'utilitzarà contra la normalització de l'ús del català en el plenari del Parlament Europeu.

"Com volen que ens sentim espanyols si prohibeixen la nostra llengua? Ens hem trobat amb un veto polític de PP-PSOE, que amb gran hostilitat i la mobilització de la diplomàcia espanyola a Brussel·les, ha evitat que es debatés en la conferència de presidents del PE", ha sostingut en roda de premsa davant del monestir de Ripoll.

Malgrat constatar que el català no té reconeixement com a llengua oficial a Europa, ha assegurat que, fins amb els eurodiputats socialistes i populars, havien trobat maneres per "visualitzar i normalitzar" la llengua catalana.

Després de defensar que podrien trobar fórmules perquè, a cost zero, l'ús del català fos possible, ha lamentat el "veto espanyol" que s'utilitzi el Parlament Europeu, pel que ha instat els catalans a apostar per la federació a les eleccions per tenir la força suficient per intentar invertir aquesta situació.

Malgrat donar credibilitat que el candidat del PSC a les europees, Javi López, defensa l'ús del català en el plenari europeu, ha vaticinat que es quedarà sol entre la resta d'eurodiputats que obtingui el PSOE a l'hora de defensar-lo.

Referint-se al Reial decret que podria aprovar el Consell de Ministres i que fa perillar un multiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Tremosa ha lamentat les "amenaces" del Govern espanyol en el relatiu a la llengua catalana.

"Van tancar la televisió valenciana, ara amenacen sobre la catalana, i tenim la Llei Wert que amenaça el model lingüístic català", ha criticat l'actual eurodiputat de CiU.

Segons la seva opinió, "una vegada més, el centralisme espanyol i la visió radial del Govern dóna incentius racionals creixents als catalans per a la separació".

IVA CULTURAL SUPERREDUÏT

També ha anunciat que preguntarà a la Comissió Europea per la possibilitat d'establir un IVA cultural superreduït en tota la UE, i buscar així la seva complicitat perquè sigui possible.

"Cal blindar les bones pràctiques del nord d'Europa en aquest àmbit de les pràctiques dolentes del sud, com passa a Espanya", ha conclòs.