Actualitzat 16/05/2014 16:16

Mas acusa el Govern espanyol d'ofegar "molt més" Catalunya que Europa Espanya

Eurodiputado R.Tremosa, pte.Artur Mas, consellera N.Munté
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat el Govern espanyol d'haver ofegat "molt més" Catalunya que Europa Espanya, perquè es va donar a Espanya més marge per complir amb el dèficit públic però l'executiu no el va traslladar a les autonomies.

   "L'Estat no ha estat ofegat per Europa en la mateixa proporció que ha ofegat les autonomies, i això significa ofegar ensenyament, sanitat, llei de dependència, entre altres aspectes", ha lamentat aquest divendres en un acte electoral sobre polítiques socials.

   "Ara que hi ha eleccions europees i que és fàcil clavar una bufetada a Europa quan parlem de retallades i austeritat, recordeu això", ha demanat al costat del candidat de CiU, Ramon Tremosa, i la consellera de Benestar Social de la Generalitat, Neus Munté.

   Ha concretat també que, mentre l'Administració central ha reduït un 5% el seu dèficit públic durant els últims quatre anys, l'autonòmica --inclosa la Generalitat-- ho ha fet més del 505 i la del món local té superàvit: "I si traguéssim l'Ajuntament de Madrid, molt més superàvit".

   Mas, que ha exalçat el model social europeu, assegura que el punt feble de la UE en aquest àmbit és que no té capacitat d'incidència real en distribució de recursos, perquè segueix sent més "una unió d'Estats que una política conjunta europea en benefici de les persones".

   Segons ell, les polítiques d'austeritat no són de dretes ni d'esquerres perquè les han aplicat tant governs conservadors com socialistes, i ha posat com a exemple el cas francès.

   Ha argumentat que les normes del control del dèficit públic a la UE estan subscrites pels seus 28 Estats, els quals han tingut governs de tota mena, i ha concretat que Alemanya té una coalició conservadors-socialistes, i Holanda un govern liberals-socialistes.

   També ha justificat que a Catalunya hagin hagut d'apujar "gairebé tots" els impostos per repartir més bé la riquesa --i més en plena crisi-- i el preu de les matrícules i del transport públic, entre altres coses.

   Per Mas, l'ADN de Catalunya inclou la sensibilitat social, com el de bona part d'Europa, però ha lamentat que no tingui els instruments d'un "país normal" per afrontar els problemes socials més importants.

   "Ja sabem que tenim més instruments que abans, perquè abans no teníem res o menys que res, però es tracta de disposar d'instruments normals com els altres països del món, petits o grans", ha conclòs.

   Tremosa ha demanat posar en valor les xarxes de protecció europees pel que fa a l'Estat del Benestar, perquè la millor herència del segle XX d'Europa ha estat veure com crea riquesa i com es distribueix.

"COM UN TRESOR"

   "Us invito que ho visqueu com un tresor", ha afirmat Tremosa, després de lamentar que els europeus no ho valorin i sí que ho valorin els ciutadans d'altres països, com els dels Estats Units.

   La consellera Neus Munté ha exposat que entre els reptes socials hi ha els efectes de la globalització, l'envelliment progressiu de la població, l'augment de les desigualtats i la pressió sobre els recursos naturals, problemes que s'aborden des de Catalunya.

   Amb tot, ha explicat que han reclamat a l'Estat i a les institucions europees poder incidir en la distribució d'alguns dels seus fons per cobrir les necessitats de les persones més necessitades: "Tot el que passa a Europa ens afecta de manera directa, i també ens interessa explicar a Europa el que passa a Catalunya. Ens interessa reforçar el model social europeu".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés