Actualitzat 19/5/2014 10:42:29 +00:00 CET

ICV-EUiA proposa un cimera a Barcelona per reestructurar el deute públic europeu

Iñaki Urtasun (ICV)
Foto: EUROPA PRESS

Urtasun veu en Keller el millor vot proconsulta i considera "lògic" que ERC se sumi

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha proposat aquest dilluns fer a Barcelona durant el segon semestre del 2014 una gran cimera internacional amb els seus socis d'esquerres de tot el continent per estudiar la reestructuració del deute públic dels països perifèrics com Grècia, Irlanda, Portugal o Espanya.

   Des de la creació de l'euro, la governança de l'espai monetari comú ha estat deficient, sense legislació sobre relacions comercials ni política fiscal comunitària, i això va generar massives inversions de capital cap a països de la perifèria que van donar peu a bombolles d'actius que, una vegada estallades, han provocat "forats bancaris descomunals", ha assenyalat Urtasun en una roda de premsa en ACN.

   Recordant que Espanya té un deute públic i privat equivalent al 270% del seu PIB, el candidat ecosocialista ha reclamat la necessitat d'una "gran reestructuració", perquè no és correcte pensar que els únics responsables siguin els països que van rebre les inversions i no aquells que les van promoure, i per a això ha reclamat que la capital catalana aculli una cimera que serveixi per redefinir com fer front als pagaments.

   Dita redefinició inclouria "evidentment una quitança" important i l'assumpció de responsabilitats dels promotors de les bombolles, ja que ICV-EUiA considera que una part del deute no és legítima, sobretot la que s'ha generat pels préstecs del Banc Central Europeu (BCE) a l'1% d'interès a les entitats financeres i el préstec d'aquestes cap a les administracions públiques al 4% o al 5%.

   Urtasun ha assenyalat que des de l'esclat de la crisi ja s'ha vist que els programes de rescat han estat erronis, realitzats a base de "retallar massivament despesa pública i Estat del benestar", sense que el deute s'hagi reduït.

   ICV-EUiA ha recordat que la petició d'una conferència internacional sobre el deute és una petició del candidat de la grega Syriza, Alexis Tsipras, i ha erigit Barcelona com a candidata a acollir-la per la seva tradició en reivindicacions socials, com la lluita contra la guerra de l'Iraq o les protestes contra la globalització.

   La reunió, que se celebraria a partir del setembre, una vegada constituït el nou Parlament Europeu, serviria per redactar una sèrie de propostes que després es traslladin a les institucions europees, com una "excel·lent oportunitat per visualitzar el nou pol" que ICV-EUiA vol fer emergir el 25M com l'esquerra que proposa alternatives davant de l'austeritat blindada de la troica.

   "Ara mateix, tots reconeixen als passadissos de Brussel·les que hi ha països que no poden mantenir el seu deute de manera sostenible", ha afegit, pel que ha insistit a veure quina part és legítima i, després, com fer que el seu pagament sigui sostenible, uns càlculs que estan per fer.

   Per a això ha reclamat també un resultat en les europees que permeti construir un front antiausteritat de més de 100 diputats al parlament, sobre un total de 750, que demani una revisió dels tractats, precisant que el missatge de la coalició se centrarà en aquesta última setmana de campanya a demanar la mobilització dels electors descontents amb les retallades per intentar condicionar les decisions de la futura Comissió Europea.

   Urtasun ha felicitat també Syriza pels resultats parcials de les eleccions locals gregues celebrades aquest diumenge, en els que s'ha erigit com la força més votada a falta de la segona volta, i ha considerat que això demostra que els grecs estan "farts" de com el Govern de concentració està gestionant la crisi.

   "Syriza s'ha de plantejar governar i guanyar per ells mateixos", sumant més suports que l'actual coalició, ha afegit, pel que ha confiat que aquesta alternativa es consolidi també el pròxim 25 de maig amb la votació de les europees.

SKA KELLER, LA MILLOR OPCIÓ

   Ha considerat que la candidata del Partit Verd Europeu, l'alemanya Ska Keller, és la millor opció per als catalans que estan a favor d'una consulta d'autodeterminació, per la qual cosa "és lògic que tots es vulguin apuntar", ha dit referint-se a ERC.

   "ERC no té candidat a presidir la Comissió Europea, la seva família política és molt petita", ha assenyalat, mentre que ICV-EUiA porta tant Keller com José Bové pel partit verd i Alexis Tsipras com a part de l'Esquerra Unitària, uns aliats que al costat d'IU a nivell estatal fan dels ecosocialistes una opció de centralitat en la consulta que ningú més ha aconseguit.

   Preguntat sobre el possible suport d'ERC a Keller, Urtasun ha indicat que si aquests volen donar-li suport estaran lògicament encantats: "És la nostra candidata", ha evidenciat, i ha demostrat que la seva aposta pel dret a decidir està per davant dels candidats de PP, PSOE i CiU.