Publicat 04/04/2014 17:24

C's no al·ludeix a la consulta al seu programa i portarà a la UE el seu criteri lingüístic

Albert Rivera, C's
EUROPA PRESS

Critica que els partits enviïn polítics "amortitzats" o joves per guanyar experiència

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El programa de C's per a les eleccions europees no al·ludeix la consulta sobiranista del 9 de novembre i exposa la seva voluntat de treballar per una UE més integrada i unida econòmica, política i socialment, en què hi hagi unes polítiques d'educació que garanteixin el dret a rebre educació en qualsevol de les llengües oficials que hi ha a cada territori.

Així s'exposa al programa, a què ha tingut accés Europa Press, i que es presenta a un acte aquest dissabte al centre de Convencions Internacionals del Fòrum de Barcelona en què intervindran el candidat del partit al comicis, Javier Nart; els números dos i tres de la llista, Juan Carlos Girauta i Carolina Punset, i el president de C's, Albert Rivera.

En les 14 pàgines del programa electoral, amb el títol de 'La força de la unió', C's no esmenta en cap d'elles la possibilitat que a Catalunya es faci la consulta i les conseqüències que poguessin derivar-se a Europa si s'independitzés, una estratègia que xoca frontalment amb la voluntat de CiU, ERC i ICV-EUiA d'incorporar als seus respectius programes la defensa del 'dret a decidir'.

C's, que es presenta a les europees per primera vegada, ha argumentat la necessitat que els europeus, inclosos els espanyols, siguin més forts junts, per la qual cosa "cal recuperar la il·lusió per compartir un projecte comú".

Segons el programa, el Parlament Europeu ha de ser el centre del debat sobre el futur de la UE amb persones de prestigi "i no com succeeix ara, que la majoria de partits envien polítics en retirada o amortitzats o joves perquè obtinguin experiència".

A llarg termini, proposen l'elecció d'un president de la UE mitjançant sufragi universal i directe, i que la Comissió Europea defensi l'interès general de la UE "i no l'interès nacional dels seus països" reduint el nombre de comissaris dels actuals 28 a 15.

En matèria educativa, exigeixen la implantació de matèries que expliquin la història i afavoreixin l'aparició d'un "sentiment europeu" i es garanteixi el dret a rebre educació en qualsevol de les llengües oficials a cada territori de la UE, pel que consideren fonamental que els pares puguin escollir la llengua amb la qual volen educar els seus fills als països on coexisteixin una o més llengües oficials o regionals.

ELIMINAR ESTRASBURG

A més de comprometre's a rebre els ciutadans que ho demanin en una jornada de portes obertes, promouran eliminar la seu de l'Eurocambra a Estrasburg davant dels costos "ingents" que comporta tenir dues seus parlamentàries --l'altra està a Brussel·les--,

També plantejaran reduir sous i dietes dels eurodiputats, que desaparegui el veto dels estats membre i les votacions per unanimitat llevat d'excepcions, i advoquen perquè Europa es doti d'una política de defensa única, harmonitzi les d'immigració, i avanci cap a la unió bancària.

El partit defensa que el pressupost comunitari es financi amb impostos propis, i demana canvis en l'actual política agrícola, més coordinació en les de caràcter fiscal i social, garantir serveis sanitaris bàsics, fomentar polítiques que creïn treball i protecció social als desocupats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés