Actualitzat 30/04/2015 13:41

La confiança en els alcaldes catalans millora 10 punts en tres anys segons l'ACM

Marc Pifarré (secr.Gral.ACM) Miquel Buch (pte.ACM)
Foto: EUROPA PRESS

L'atur i el funcionament de la sanitat, màximes preocupacions locals

   BARCELONA, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La confiança dels ciutadans en els alcaldes catalans ha millorat 10 punts en els últims tres anys, tenint en compte que la 'molta o bastanta confiança' ha passat del 42,4% al 52,3%, segons l'enquesta 'II Observatori de Política Municipal' encarregada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a l'empresa Feedback.

   El president de l'ACM, Miquel Buch, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que també hi ha menys ciutadans amb 'poca o cap confiança' en els seus alcaldes --passen del 38,8% del 2013 al 30,6%-- i els que els puntuen de manera 'regular', que baixen de l'11,3% al 7,3%.

   Després de la primera onada feta el novembre del 2013, aquesta s'ha realitzat el mes de març del 2015 amb 1.200 enquestes a votants de les pròximes eleccions municipals en localitats de fins a 500.000 habitants --totes menys la ciutat de Barcelona--.

   "La nota positiva és que, malgrat les notícies negatives de corrupció per part de quatre alcaldes, hi ha més de 9.100 electes locals de Catalunya que cada dia obren la porta del seu ajuntament de manera humil", ha comentat Buch, convençut que la bona gestió predomina sobre la mala praxi d'uns quants.

   Segons l'enquesta, entre els factors per confiar en l'alcalde hi ha sobretot que resol problemes, que és accessible al ciutadà i el seu coneixement personal, tres consideracions que creixen: "Els ciutadans no només volen un gestor i no només confien en ell en temes ideològics, sinó que volen una persona honesta que lideri el municipi".

ELS AJUNTAMENTS TAMBÉ MILLOREN

   El grau de confiança en els ajuntaments també passa per un bon moment, ja que la percepció de la tasca de govern ha crescut lleugerament d'una nota de 5,25 a una altra del 5,64: "El que en una situació normal tindria una nota de 7 ara és un 5 pelat. És per l'exigència dels ciutadans, cada vegada més crítics i exigents".

   Alhora, el grau de confiança en els ajuntaments com a institucions ha crescut cinc punts --del 38,5% al 43,7%-- i hi ha menys ciutadans que confien 'poc o gens' en els consistoris: del 49,1% al 46%.

   L'enquesta constata que la institució que més ha ajudat les persones i famílies en dificultats és l'ajuntament --passant per davant del Govern espanyol i la Generalitat--, seguit de l'opció 'cap dels tres', de la Generalitat i del Govern espanyol, cosa que Buch atribueix a "la proximitat del ciutadà amb el seu ajuntament".

EL SISTEMA LEGAL DEL MUNICIPI

   Sobre com hauria de funcionar el sistema legal que afecta els municipis, el 54,8% creu que els consistoris haurien d'organitzar-se com creguessin millor, respectant unes normes bàsiques', cosa que Buch interpreta com "un rebuig frontal, diàfan i clar a la gàbia de les Corts Espanyoles", ja que més de vuit catalans de cada deu demana que les lleis que afecten els municipis es facin des de Catalunya.

   En plantejar-se als enquestats pels principals problemes dels seus municipis --amb respostes suggerides--, creix lleugerament el percentatge de persones que demanen més mesures per afavorir l'ocupació i que es mostren inquietes pel funcionament dels serveis sanitaris: dos àmbits que, tot i això, no són competència municipal.

   Els ciutadans demanen millores en la neteja de carrers, clavegueres, contenidors i el seu entorn; mesures per arreglar carrers, voreres i il·luminació; més equipaments d'oci, esportius i culturals; i Buch també destaca que "baixen les preocupacions relacionades amb la seguretat ciutadana".

   Els enquestats han donat quatre punts menys a la qualitat de vida de les localitats catalanes, passant del 82,7% de valoració del 2013 al 78,6%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés