Publicado 09/02/2021 23:58

14F.- Els candidats contrasten les seves propostes per revertir la crisi sanitària entre retrets

Els candidats del 14F al debat electoral organitzat per Tv3.
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

   Els candidats a les eleccions catalanes del 14 de febrer han defensat aquest dimarts les seves propostes per revertir els efectes de la pandmia i els que tenen responsabilitat de govern han defensat la seva gestió, encara que tots s'han retret la seva forma d'actuar durant la crisi sanitria.

   Així ha succet al debat electoral organitzat per TV3 amb el candidat de Cs, Carlos Carrizosa; la del PDeCAT, ngels Chacón; el d'ERC, Pere Aragons; el del PSC, Salvador Illa; la dels comuns, Jéssica Albiach; la de la CUP, Dolors Sabater; el del PP, Alejandro Fernández; el de Vox, Ignacio Garriga, i la de Junts, Laura Borrs.

   Illa ha reivindicat la seva gestió de la pandmia al capdavant del Ministeri de Sanitat, ha plantejat reforar el sistema sanitari catal augmentant la inversió de la Generalitat a 1.700 euros per habitant, i al centrar els retrets de tots els candidats ha reclamat que, si ell no dóna llions, no li donin a ell i no recolzin els seus recursos en "falsedats".

   Aragons li ha recriminat que aquesta inversió per habitant que proposa és inferior a la que va fer en 2020 el Govern, segons ell, i ha acusat el Govern central de no haver donat ajudes directes als sectors afectats per les restriccions, a més d'insistir que Illa aclareixi si acceptar els vots de Vox per ser investit perqu creu que el socialista "encara no ho ha negat".

   Aragons li ha demanat concretament que aclareixi si acceptar els vots de Vox per activa o per passiva en una eventual investidura i Illa li ha replicat: "Ni per activa ni per passiva ni per perifrstica".

   Per la seva banda, Borrs ha ratllat els retrets entre Illa i Aragons com un "fals enfrontament", ja que creu que PSC, ERC i els comuns acabaran pactant un tripartit, i ha defensat que Catalunya necessita enrobustir el seu sistema sanitari per que "l'infrafinanament crnic" que atribueix a l'Estat ho complica.

   Des dels comuns, Albiach ha demanat a Borrs que aclareixi amb quins diners vol enfortir el sistema sanitari si "vol convertir Catalunya en l'Andorra del sud" i emular el 'dúmping fiscal' que assegura que es dóna a Madrid, ha subratllat la necessitat que la sanitat sigui pública i ha destacat la gestió dels ERTOs del Ministeri de Treball encapalat per Yolanda Díaz (UP).

   La 'cupaire' Dolors Sabater ha acusat la resta d'interlocutors que presentin xifres i mesures "de maquillatge" mentre a Catalunya s'eixamplen les desigualtats i els ha demanat baixar al carrer i conixer de primera m el que succeeix en el dia a dia dels catalans després de recordar el seu passat com a alcaldessa de Badalona (Barcelona) i la tradició municipalista dels 'cupaires'.

   A més, Chacón ha apostat perqu, a més d'abordar reformes estructurals, és prioritari fer mesures urgents com allargar els ERTOs, fer un programa de test massius i una desescalada de les restriccions territorializada, així com fer cas als experts: "Cap de nosaltres és expert en salut".

RETRETS ENTRE VOX, PP I CS

   El popular Alejandro Fernández ha centrat les seves crítiques en Illa, al que ha acusat d'haver defugit de les seves responsabilitats quan era ministre de Sanitat; i en Garriga, al que ha enlletgit que prometi acabar amb el model d'autonomies per alhora vulgui entrar en el Parlament, per la qual cosa veu les seves promeses com a "populistes".

   Carrizosa s'ha afegit a aquestes crítiques a Vox, a qui ha definit com negacionistes: "És un perill ocultar que el virus és dolent per a la salut", per la qual cosa ha exigit que prioritzin la salut pública per sobre dels interessos electorals.

   Garriga s'ha defensat d'aquestes acusacions afirmant: "Si dir que el separatisme ha robat és ser populista, doncs sóc populista. Si dir que la negligent gestió ha provocat morts és ser populista, doncs sóc populista".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés