Actualitzat 05/10/2015 16:43

12 paísos del Pacífic tanquen un acord de lliure comerç

ATLANTA (ESTATS UNITS), 5 oct. (EUROPA PRESS) -

Un dotzena de països de la conca del Pacífic, incloent Estats Units, Japó, Austràlia, Brunei, Canadà, Xile, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Perú, Singapur i Vietnam, han culminat cinc anys de negociacions amb un pacte per segellar l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP), que reduirà les barreres comercials i fixarà estàndards comuns per a la regió.

L'acord, que afectarà aproximadament un 40% de l'economia mundial, ha de superar un llarg procés fins a la seva aprovació definitiva, incloent la ratificació del text per part del Congrés dels Estats Units i les autoritats de la resta de països signants.

"Aquesta associació anivella el camp de joc per als nostres grangers i fabricants eliminant més de 18.000 impostos amb els quals diversos països graven els nostres productes", ha destacat després de tancar-se l'acord el president dels Estats Units, Barack Obama, qui ha subratllat que el pacte enforteix la relació estratègica del país amb els seus socis a la regió.

"Quant més venguem fora, més tasques altament remunerades tindrem a casa i aquests llocs de treball tendeixen a pagar millor els estatunidencs, ja que les empreses exportadors paguen un 18% més que les que no ho fan", afegeixen les autoritats nord-americanes en referir-se el tractat de lliure comerç.

"Quan un 95% dels nostres consumidors viuen fora de les nostres fronteres, no podem deixar que països com la Xina dictin les regles de l'economia global", ha afegit Obama.

Per la seva banda, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha declarat que l'acord representa "un gran resultat, no només per al Japó, sinó per al futur d'Àsia-Pacífic".

L'acord comercial consta de 30 capítols que cobreixen diversos assumptes com l'intercanvi de béns i serveis, els procediments duaners, així com a mesures fitosanitàries i sanitàries, barreres tècniques d'entrada o comerç electrònic.

Un dels aspectes més controvertits a la ronda final de les negociacions que s'han desenvolupat a Atlanta des de dimecres passat era el de la vigència de les patents per a la protecció de l'explotació de medicaments biotecnològics d'última generació, ja que els Estats Units buscaven un període de 12 anys de protecció i altres governs, com Austràlia o Nova Zelanda demandaven un període de cinc anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés