Publicat 11/7/2019 12:57:58CET

1.129 menors estrangers no acompanyats han arribat a Catalunya durant la primera meitat del 2019

El conseller Chakir el Homrani (arxiu)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 Jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha informat aquest dijous que durant el primer semestre del 2019 han arribat a Catalunya 1.129 menors estrangers no acompanyats.

En una interpel·lació en el ple del Parlament, ha explicat que entre el gener i el març van arribar el nombre de menors que la Generalitat havia calculat per a aquest període, i que a partir del mes d'abril el creixement ha estat més baix, però que la xifra durant el primer semestre del 2019 és superior a la del 2018.

També ha assenyalat que, del miler de menors no acompanyats que estaven sent tutelats per la Generalitat i que han complert els 18 anys, uns 300 han decidit "de manera lícita i legítima" renunciar a entrar en el sistema d'ajudes i protecció a extutelats.

Així mateix, 200 més han tingut la possibilitat d'anar amb una família amb referents adults o de trobar feina, per la qual cosa es troben en un "procés d'emancipació", i els 500 restants s'han acollit a les ajudes per a menors extutelats.

Davant la pregunta del PP de si el Govern es planteja activar els mecanismes per retornar els menors migrants "conflictius" als seus països d'origen, El Homrani ho ha rebutjat perquè diu que està prohibit per llei.

"Ja no és que a aquest conseller no se li passi pel cap, és que està prohibit per la legislació internacional. En aquestes qüestions hem d'anar amb cura perquè no generem uns missatges que no són reals i no són raonables", i ha apostat per treballar la prevenció als països d'origen.

SANTI RODRÍGUEZ

El diputat del PP Santi Rodríguez ha argumentat que, malgrat que el 82% d'aquests menors no han delinquit, segons les dades dels Mossos d'Esquadra, és necessari abordar els casos d'aquells que sí que han comès delictes, perquè "no parlar-ne no resol el problema, sinó que l'agreuja".

"Vol dir que no val la pena que activem tots els mecanismes possibles per retornar aquests menors conflictius als països d'origen?", ha preguntat, i ha defensat que es pot fer a través de convenis amb els països i a través del Ministeri d'Afers Exteriors.

Rodríguez ha condemnat els atacs a centres de menors estrangers no acompanyats que s'han produït en els darrers mesos, encara que ha advertit que aquestes manifestacions "tenen el seu origen" en la manera com el Govern està gestionant aquests casos i que cal abordar-ho.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.