Actualitzat 6/10/2019 14:54:26 +00:00 CET

Sánchez, sobre la proposta de Rivera per pactar: "El pànic fa miracles"

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez.
H.Bilbao - Europa Press

BARAKALDO (BISCAIA), 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge que no cerca el suport de la dreta "i encara menys el d'organitzacions que pacten quan poden amb l'ultradreta".

"El pànic fa miracles", ha dit Sánchez davant l'oferiment del president de Ciutadans, Albert Rivera, de pactar amb el PSOE per arribar a un gran acord que desbloquegi la formació d'un Govern. "Ens ha aixecat el càstig", ha ironitzat.

El president de l'Executiu en funcions ha insistit en que no cerca el suport de la dreta, sinó que demana al PSOE que, si no tenen "una majoria alternativa", que, "almenys, respectin el resultat electoral i deixin governar la llista més votada".

Pedro Sánchez també ha criticat que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, recorri ara "a l'artifici" de "la gran coalició entre el PSOE i PP o del PSOE i Ciudadanos", per assegurar que la formació habitada és "la garantia" de que aquesta entesa no es materialitzi.

"És l'artifici que li serveix fins que hi ha procés electoral. El dia de les eleccions, aquest artifici l'amaga i torna a impedir que hi hagi un Govern socialista. Escolta, quatre vegades en quatre anys, té mèrit el que fa el senyor Iglesias", ha apuntat.

Mentrestant ha dit que la dreta "no té remei" perquè, quan pot sumar, ho fa amb la ultradreta per governar, i quan no pot governar, "bloqueja". "I quan governa, retalla drets i llibertats, embutxacar-se unes quantes comissions i diners en 'B' com a conseqüència del finançament irregular allà on governa", ha assegurat.

Per això, espera que el 10N hi hagi un Govern progressista, "no hi hagi més bloqueig, hi hagi una veu més rotunda, clara i ferma de tots els espanyols que volen que Espanya avanci en termes justícia social, de neteja i de convivència", mitjançant el suport al seu partit. "Jo ajudaré i vaig a ajudar sempre a Euskadi des del Govern d'Espanya", ha assegurat.

"ARA GOVERN, ARA ESPANYA"

Pedro Sánchez s'ha referit al lema de la seva campanya 'Ara Govern, ara Espanya', per apuntar que existeixen retrets als socialistes per usar el terme Espanya. Al seu judici, altres partits "mai han utilitzat la 'E' com la utilitza el Partit Obrer Español", i ha recordat que el passat 28 d'abril es va presentar amb l'eslògan: 'L'Espanya que volem' i, per descomptat, ha subratllat que "no és l'Espanya de la foto de Colón, de la ultradreta, que només fa recordar èpoques pretèrites, passades".

Durant la seva intervenció en l'acte de proclamació de la líder del PSE-EE, Idoia Mendia, com a candidata a Lehendakari, celebrat al Frontón de Barakaldo, ha demanat el vot "majoritari" al seu partit a les urnes "perquè no es repeteixi el bloqueig".

"Demano que es deixin enrere laments pel que va poder ser i no va ser, retrets de qui va ser el culpable que estiguem en aquests moments en aquesta situació, que no mirem a esquerra ni a dreta, ni per descomptat cap a enrere", ha destacat.

En aquest sentit, ha assegurat que, a partir del proper 10N, espera que "amb una majoria parlamentària més àmplia i amb més estabilitat", pugui començar a "fer moltes coses que necessiten Euskadi i Espanya en l'àmbit de la cohesió social i territorial".

CATALUNYA

Quant a la situació a Catalunya, ha expressat la seva aposta per "la convivència, la tolerància i l'unitat en la diversitat del país". Per això, ha assegurat als catalans que superarà "la crisi de convivència a Catalunya". "Ho farem, com sempre ho hem fet els socialistes, primer amb la llei i després amb el diàleg", ha afegit.

A més, s'ha referit a la futura sentència del Tribunal Suprem sobre el 'procés' i "les conseqüències polítiques i socials" a Catalunya, i la reacció "irresponsable" que puguin tenir els independentistes catalans. "Espero que no", ha dit.

El líder socialista ha retret a l'independentisme català que tingui "sempre els mateixos arguments" que "Espanya és una dictadura, que oprimeix, reprimeix i que hi ha suposats presos polítics, quan se sap que són polítics presos" per haver comès "suposadament algunes irregularitats i vulneracions de la Llei, que ara estan sent dirimides al TS".

"Jo els vull dir que, des de fa 40 anys, Espanya és una democràcia i que, gràcies, sobretot, al compromís del PSOE, tancarem molt ràpid el mausoleu dedicat al dictador Franco", en al·lusió a l'exhumació de les seves restes del Valle de los Caídos.

"Després apareix la dreta amb aquest discurs ultradretà, ja heu vist a la presidenta de Madrid --Isabel Díaz Ayuso, que va preguntar si també 'cremaran les parròquies com l'any 36--, tan jove i tan ultra, amb aquestes coses que diu. Nosaltres entrarem en aquesta dinàmica ni ens tirarem per aquesta pendent", ha manifestat. No obstant això, ha advertit que "ni la memòria ni la justícia ni la reparació afebleixen la nostra democràcia, sinó que engrandeixen a la ja gran per si mateixa democràcia espanyola".

Sánchez opina que les raons per les quals els ciutadans van votar al PSOE el 28A "segueixen presents i ara Espanya necessita un Govern, però no qualsevol Govern". En aquesta línia, ha subratllat que ell podria ser ara president de l'Executiu.

"Però de quin Govern? D'un Govern que té, davant el desafiament català a una meitat defensant la Constitució i l'Estatut, en conseqüència la convivència a Catalunya, i a l'altra meitat dient que cal votar el dret a l'autodeterminació i que hi ha presos polítics a Catalunya? Però quin Govern és aquest?", ha preguntat.

Per això, ha apuntat que hauria d'haver acceptat "la imposició del senyor Iglesias dient que, o bé l'Hisenda pública o la Seguretat Social dels nostres majors o bé la política energètica" havia d'estar en mans de Podem, "un partit que no ha gestionat mai i que, quan ha governat, ho ha fet malament". "Nosaltres hem anteposat els interessos generals als particular del partit i també als personal", ha asseverat.

Tampoc es podia arriscar, segons ha apuntat, a dependre de forces independentistes com ERC o JxCAT. En aquesta línia, ha dit que es repeteixen votacions perquè "hi ha molts bloquejos, des de l'esquerra i des de la dreta".