Publicat 8/11/2019 23:05:41 +01:00CET

10N.- Iglesias (Unides Podem) demana votar un govern que defensi la democràcia i no les elits

El candidat a la Presidència del Govern per Unides Podem, Pablo Iglesias durant un míting de finalització de campanya del partit en la Fira de Madrid (IFEMA), a Madrid, a 8 de novembre de 2019.
Marta Fernández Jara - Europa Press

Montero: cal posar la riquesa de Botín i l'oligopoli al servei de l'interès d'Espanya

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem i candidat d'Unides Podem a la Presidència del Govern espanyol, Pablo Iglesias, ha demanat aquest divendres, últim dia de campanya, que el vot per a la seva llista sigui important el 10 de novembre, al·legant que només així podrà haver un govern de coalició que defensi la majoria social i la democràcia enfront dels interessos de les elits d'Espanya.

En el míting de tancament de campanya davant prop de 5.000 persones al Pavelló 1 d'Ifema de Madrid, Iglesias ha tornat a dir que després de les generals tornaran a estendre la mà al PSOE, deixant de costat els retrets perquè només així hi haurà una majoria parlamentària àmplia "imprescindible" per tenir estabilitat.

Així, Iglesias ha recalcat que han de ser en aquest Executiu perquè la ciutadania sap que amb ells no hi haurà pactes amb PP o Cs, i que hi haurà una aposta pel diàleg i pels drets socials.

UN GOVERN D'ESQUERRES

Durant el míting, igual que durant la campanya, Iglesias ha insistit que és necessari que Podem "arribi fort" al 10 de novembre perquè aquesta serà l'única garantia que Pedro Sánchez no busqui una 'coalició tova' amb el PP que possibiliti que, quan arribi una crisi econòmica, puguin aplicar retallades socials.

A més, Podem persevera en la seva intenció d'entrar en un govern de coalició amb el PSOE que els permeti aplicar les mesures de xoc que preveuen en el seu programa, com crear una empresa pública d'energia, intervenir el mercat del lloguer per abaratir els preus i derogar la reforma laboral.

De fet, els últims dies de campanya, Iglesias ha demanat directament el vot als socialistes que estiguin desencantats amb el gir a la dreta del PSOE en matèria econòmica i amb la seva "duresa" sobre Catalunya. I ha arribat a afirmar que només amb Unides Podem hi haurà un govern d'esquerres.

Al costat d'Iglesias han participat en el tancament la seva 'número dos', Irene Montero, el candidat per Màlaga i coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el secretari d'Acció de Govern i candidat per Saragossa, Pablo Echenique, i la portaveu parlamentària adjunta i candidata per Navarra, Ione Belarra, entre altres.

LA RIQUESA DE BOTÍN

Montero ha dit que les últimes hores de campanya han estat marcades pel discurs de la ultradreta i per hores i hores de tertúlies parlant d'això. "Només Unides Podem ha dit que ha d'haver-hi una força al Govern que no degui diners a poderosos i que no tingui portes giratòries", ha explicat.

Per a la candidata per Madrid, la resta de forces han renunciat a parlar de política i algunes volen que "imperi la llei de la selva i que la política sigui petita" --en al·lusió a Vox--. I assenyala que s'han de garantir els drets de la majoria social, i ha demanat que, menys aplicar el 155 i més el 128, que diu que la riquesa d'un país ha d'estar al servei de l'interès general: "També la de Botín, també la de l'oligopoli".

ADA COLAU

Colau, que ha estat rebuda amb una ovació tancada i amb tot el públic dempeus, ha dit que li causa molt dolor veure com s'ha usat Catalunya com a arma llancívola en la campanya, i ha afegit que s'ha fet molt mala política i per tant la solució ja no serà fàcil, encara que ha reivindicat el camí del diàleg.

"Ni presons, ni 155, ni judicialització de la política ho arreglaran. No ha funcionat malgrat que ho proposi el 'trifachito' i el socialisme, que ja no en reconeixem ni la 's' ni la 'o' del PSOE", ha afegit.

En aquest punt, ha assenyalat que, si bé al repressió ha causat molt dolor a Catalunya, els partits independentistes també han comès errors grans, com apostar per la via unilateral sense tenir-hi la majoria dels catalans a favor. "En nom de la democràcia no es pot defensar la via unilateral", ha apuntat.

Igual que Iglesias, ha acusat Sánchez de deixar orfes a milers de "socialistes honestos". I ha dit que "hi ha molts socialistes que a Catalunya s'avergonyeixen del discurs del PSOE". "Vull dir-los a aquests militants que Unides Podem no els fallarà, no li tremolés la mà per defensar el diàleg ni per confrontar a l'extrema dreta ni per fer polítiques socials.