Defensen una governança participativa, protegir el comerç local i impulsar la convivència
BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -
L'Impact Hub Barcelona i Barcelona Activa han proposat 3 solucions per transformar el model turístic del barri del Poblenou perquè sigui més respectuós i regeneratiu amb l'entorn, i que recull el projecte RegenBCN amb el suport del programa 'Impulsem el que fas 2024'.
Han assenyalat la governança participativa com un "pilar fonamental del desenvolupament regeneratiu", i plantegen integrar la veu de veïns, negocis i visitants per construir una estratègia d'abordatge del turisme, han informat Impact Hub i Barcelona Activa en un comunicat conjunt.
D'altra banda, han exigit protegir el comerç local amb "beneficis fiscals" aportats des de les diferents administracions i fomentar associacions entre entitats i emprenedors, per procurar que aquests negocis puguin aportar valor al barri i a la seva comunitat.
Finalment, han apostat per impulsar la convivència entre veïns, expatriats i turistes a través d'un pla d'integració comunitària del qual formin part tots els actors i en què es promoguin iniciatives per fomentar la seva coexistència al barri.
Les propostes són el fruit de dues sessions de treball en què s'ha fomentat la col·laboració activa d'entitats com el Consorci de Turisme de Barcelona, l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, Poblenou Eix Comercial, Be Origen, Athnic, BIT Habitat, Càtedra de Turisme de Barcelona, Eurecat i el 22@Network.
METODOLOGIA
La coordinadora de RegenBCN, Gisela Ibáñez, ha defensat que amb l'experiència del Poblenou s'ha desenvolupat una "metodologia que es pot replicar en altres barris de Barcelona o altres ciutats que pateixin sobreturisme".
Així mateix, el director de projectes estratègics de BIT Habitat, Lluís Torrents, ha afirmat que RegenBCN ha posat "per primera vegada damunt la taula el doble repte d'afrontar el turisme i la integració" a barris que poden ser punta de llança, en les seves paraules, per coproduir solucions innovadores.
En una primera sessió de treball, es va detectar els principals reptes del turisme al Poblenou, entre els quals la gentrificació, la pèrdua d'identitat i la pressió sobre l'espai públic, i en una segona sessió es van plantejar solucions específiques que es podrien replicar en altres zones.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona