Actualizado 20/09/2021 15:35

El govern de Colau proposa un pressupost de més de 3.400 milions per al 2022

La regidora de Comer, Mercats, Consum i Rgim Interior i Hisenda de Barcelona, Montserrat Ballarín; el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Presidncia i Pressupostos, Jordi Martí, en la roda de premsa
EUROPA PRESS

Els comptes preveuen 153 milions més que aquest any i la proposta es debatrà amb l'oposició

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El Govern municipal ha presentat aquest dilluns la proposta inicial de pressupost de l'Ajuntament de Barcelona per al 2022, que contempla 3.406 milions d'euros, un 4,7% més que aquest any, la qual cosa suposa un increment de 153 milions respecte al 2021.

El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, han anunciat en una roda de premsa la proposta, que es començarà a debatre aquest mateix dilluns a la tarda amb l'oposició perquè es pugui aprovar a final d'any.

En aquest cas, l'Ajuntament aconseguiria el pressupost més gran de la seva història, després que aquest 2021 ja va assolir aquesta fita aprovant uns comptes de 3.200 milions d'euros després d'arribar a un acord amb ERC, tot i que Martí ha matisat que el projecte de pressupostos que presenten serà real "si s'aproven els pressupostos generals de l'Estat (PGE)".

L'objectiu d'aquest pressupost és fer front a l'emergència social i a l'emergència climàtica, i reforçar i consolidar la reactivació econòmica i la transformació estratègica de la ciutat per adaptar-se al context postpandèmia.

MÉS INGRESSOS I DESPESES

El projecte de pressupost preveu disposar de 180,9 milions més de recursos, un increment del volum d'ingressos del 6,2% que es deu en bona part a les aportacions extraordinàries de l'Estat, amb la PIE i els fons Next Generation EU.

Martí ha detallat que estimen 150 milions procedents dels fons europeus, tot i que ha matisat que no és un càlcul exacte i que és "on hi pot haver canvis" perquè és possible que alguns no es destinin a l'Ajuntament de la capital catalana, segons ell.

Quant al conjunt de la despesa corrent, es preveu arribar a la xifra rècord de 2.529,5 milions, és a dir, 91,8 milions més que aquest any (+3,8%).

Les àrees que rebran més inversió seran el nou contracte de neteja i recollida de residus --que augmenta en 32 milions--, les transferències a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per finançar el transport públic --amb 28,5 milions més d'inversió neta-- i les aportacions a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) --amb un pressupost total de 203,4 milions--.

També contempla cobrir les despeses de personal de l'Ajuntament i les entitats instrumentals, principalment l'increment de plantilla de la Guàrdia Urbana a 3.500 agents.

AUGMENT DE LA INVERSIÓ

S'estima un augment de les inversions amb una inversió global de 903,1 milions d'euros: 149,7 milions procedents de l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (Imhab) i de BSM i 753,4 milions d'ingressos directes municipals.

D'aquests últims, 253 milions serviran per finançar projectes presentats als fons Next Generation UE i també noves inversions.

Destaca la inversió en construcció d'habitatge social per incrementar el parc d'habitatge públic, la transformació de l'espai públic per combatre l'emergència climàtica i la transformació del Port Olímpic.

D'altra banda, el Govern municipal contempla incrementar en 100 milions d'euros el deute, que se situa en un 34%, i fer dèficit per finançar una part d'aquestes inversions; i a més, el pressupost preveu un estalvi brut per sobre del 15% dels ingressos corrents.

CONFIATS A ARRIBAR A UN ACORD

Collboni ha subratllat que durant el primer semestre del 2021 s'han vist "els primers símptomes clars" que s'està produint la recuperació econòmica i ha confiat que podran aprovar els comptes perquè creu que són raonables per al conjunt de grups de l'oposició.

"Hem construït una proposta de pressupost per a la qual té cabuda un acord. Hi ha molts altres espais on dirimir les diferències. No crec que ningú pugui entendre que per clau estrictament electoral no s'arribi a un acord", ha sostingut Martí.

D'altra banda, Ballarín ha assegurat que les taxes continuaran congelades i s'hauran de negociar amb els grups per veure si alguna d'aquestes taxes --com la de terrasses-- mantindrà la bonificació que se'ls va implementar arran de la pandèmia.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona EconomiesContingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona


www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés