Barcelona inclou la mirada de gènere en l'urbanisme amb més seguretat i il·luminació

La tinent d'alcalde Janet Sanz i la regidor Laura Pérez
EUROPA PRESS
Publicado 20/03/2017 14:16:23CET

Analitzarà zones amb "marxes exploratòries" i preveu un mapa de la xarxa de Gràcia com a prova pilot

BARCELONA, 20 Març (EUROPA PRESS) -

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha anunciat aquest dilluns que l'Ajuntament incorporarà la perspectiva de gènere a l'urbanisme, la gestió de l'espai públic i l'ecologia urbana, per augmentar l'accessibilitat i la percepció de seguretat amb més il·luminació, entre altres elements.

Al costat de la regidor de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, Sanz ha destacat en roda de premsa que el Govern d'Ada Colau té per objectiu que els habitatges, els carrers i les places siguin "llocs no discriminatoris en els quals tots els ciutadans, incloses les dones, se sentin segurs, còmodes, visibles, protagonistes i partícips de la vida quotidiana".

La mesura --elaborada amb la col·laboració d'ERC i la CUP-- pretén avançar cap a una ciutat més justa, més equitativa, més segura i sense barreres, segons Pérez, qui ha assegurat que "les dones viuen d'una forma diferent la ciutat" i que l'objectiu no és construir una ciutat per a dones o homes, sinó una inclusiva.

Ha dit que les dones tenen un rol sovint més centrat en les tasques reproductives que en les productives i de l'ocupació, per la qual cosa es mouen de forma diferent --més en transport públic-- i en horaris diferents; no acudeixen de la mateixa manera a equipaments, escoles i parcs infantils; tenen més percepció d'inseguretat, i "acostumen a anar més carregades pel carrer", com amb carrets de bebè, perquè encara s'encarreguen més de les tasques reproductives, segons Pérez.

MARXES EXPLORATÒRIES

Preveuen elaborar mapes a partir de "marxes exploratòries", visites de veïns amb tècnics municipals i experts per analitzar l'espai públic per després donar resposta a les necessitats que detectin, pràctica realitzada en el mandat anterior de l'exalcalde Xavier Trias però només en la fase de diagnosi, segons Sanz, que ha advocat per que "l'anàlisi produeixi transformacions i canvis".

Aquestes marxes exploratòries ja s'han realitzat en la Colònia Santiveri de la Zona Franca, en la qual s'han detectat manques en la il·luminació, passos de vianants, visibilitat, vegetació, ample de les voreres i l'estat de l'espai públic, i en el qual es destinaran 1,4 milions d'euros a diverses millores i a eixamplar les voreres del carrer Motors, entre altres actuacions.

També impulsaran un projecte pilot per elaborar un mapa de la xarxa quotidiana de Gràcia que inclogui els seus equipaments, espais públics i rutes accessibles i segures; es realitzarà un pla de mobilitat escolar amb perspectiva de gènere, i es revisaran els elements urbans amb aquesta mirada, estudiant mobiliari urbà com a bancs i papereres.

MERIDIANA I BON PASTOR

Sanz ha avançat que s'incorporarà la perspectiva de gènere en grans transformacions de la ciutat, com la de l'avinguda Meridiana --en la qual es fomentarà la connexió entre els barris del seu entorn--, futures superilles a Horta i Sant Antoni, la nova xarxa de bus i bicicleta i el Pla de Barris.

Definiran un projecte pilot per al polígon industrial del Born Pastor i Torrent de l'Estadella, en el qual preveuen fomentar un model de teixit productiu amb igualtat d'oportunitats per a homes i dones i en el qual es millorarà la il·luminació, la urbanització, les voreres i la connexió del barri i el transport públic, ha explicat Sanz, que ha avançat que a finals del 2017 estarà operatiu un manual amb criteris de gènere per als tècnics d'urbanisme.

"Col·loquem en el centre la vida quotidiana. Algunes activitats són de l'àmbit productiu, unes altres del reproductiu i de les cures, unes altres del comunitari i unes altres del personal", i s'han d'equiparar aquests usos incorporant les seves mirades a l'urbanisme, ha defensat Pérez sobre la mesura, promoguda per les àrees d'Ecologia Urbana i de Feminismes i que es presentarà el dimecres en la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

La tinent d'alcalde ha afegit que aquesta mesura inclouarà tots els àmbits de l'urbanisme, inclosos el planejament, les "connectivitats" dels barris i les seves xarxes d'espais de relació --com a comerços i equipaments--, l'accessibilitat als mitjans de transport i la seva freqüència de pas, entre altres elements.


Canal EconomiesA LA XARXATitulars Aldia

Última Hora
Barcelona impulsa un projecte per promoure l'ús de portal Open Data BCN entre els joves (EUROPA PRESS)
Barcelona impulsa un projecte per promoure l'ús de portal Open Data BCN entre els joves
El servei de Dades Obert de l'Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN) ha presentat el concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes, dirigit alumnes de tercer i quart de l'ESO, per promoure l'ús del portal.
Una app de Barcelona permet als residents amb targeta Area pagar l'aparcament amb el mòbil (Europa Press)
Una app de Barcelona permet als residents amb targeta Area pagar l'aparcament amb el mòbil
Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) ha llançat l'aplicació ONaparcar per a residents amb targeta Area, que permet als usuaris pagar el tiquet d'aparcament en superfície de les zones amb autorització amb el seu mòbil, ha anunciat la regidor de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal.
Barcelona ja disposa de 12 pèrgoles fotovoltaiques per generar energia pública (EUROPA PRESS)
Barcelona ja disposa de 12 pèrgoles fotovoltaiques per generar energia pública
L'Ajuntament de Barcelona ja ha instal·lat en places i espais públics de la ciutat 12 pèrgoles fotovoltaiques per generar energia pública en el marc del programa de desenvolupament d'instal·lacions generadores d'energia renovable del Govern municipal.
Una app permet l'accés autònom de discapacitats visuals a comerços de Barcelona (EUROPA PRESS)
Una app permet l'accés autònom de discapacitats visuals a comerços de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns al districte de Sants-Montjuïc la prova pilot de l'aplicació mòbil 'Barcelona sense barreres', que permet l'accés autònom d'invidents i discapacitats visuals als negocis col·laboradors del barri de Sants.
Administracions creen un observatori metropolità d'habitatge de Barcelona (EUROPA PRESS)
Administracions creen un observatori metropolità d'habitatge de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i la Generalitat han impulsat la creació de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (OHB) com una eina supramunicipal per analitzar dades i guiar polítiques públiques, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa l'alcaldessa, Ada Colau.
El Consorci de la Zona Franca va registrar un benefici de 8,3 milions el 2016, un 85% més (Europa Press)
El Consorci de la Zona Franca va registrar un benefici de 8,3 milions el 2016, un 85% més
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va registrar un benefici de 8,3 milions el 2016, un 85% més respecte als 4,5 milions de guanys amb les quals va tancar l'exercici 2015.
Barcelona Games World es renova i amplia per a la seva edició de 2017 (AEVI)
Barcelona Games World es renova i amplia per a la seva edició de 2017
Barcelona Games World (BGW), el saló sobre videojocs organitzat per l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) i Fira de Barcelona, celebrarà la seva segona edició a la ciutat comtal, del 5 al 8 d'octubre, amb un augment espai expositiu per millorar l'experiència dels visitants i l'organització dels continguts.
El professor Yochai Benkler defensa el paper de la tecnologia en l'economia i la societat (PROCOMUNS)
El professor Yochai Benkler defensa el paper de la tecnologia en l'economia i la societat
El catedràtic en la Facultat de Dret i codirector del Centre Berkman per Internet i la Societat de la Universitat de Harvard, Yochai Benkler, ha defensat aquest dimarts el paper transformador de la tecnologia en l'economia i la societat.
Barcelona limita a 4,5 milions anuals el que Turisme rep de la taxa turística (EUROPA PRESS)
Barcelona limita a 4,5 milions anuals el que Turisme rep de la taxa turística
L'Ajuntament de Barcelona ha limitat l'aportació que rep el consorci Turisme de Barcelona de la taxa turística fins a un màxim de 4,5 milions anuals, segons ha aprovat la Comissió de Govern municipal i ha explicat el regidor de Turisme, Agustí Colom.
El Maker Faire Barcelona aproparà la innovació i la creativitat a les famílies aquest cap de setmana (EUROPA PRESS)
El Maker Faire Barcelona aproparà la innovació i la creativitat a les famílies aquest cap de setmana
El Maker Faire Barcelona, una trobada lúdica entorn de les tecnologies creatives que se celebrarà gratuïtament aquest dissabte i diumenge en el Pavelló Italià de Fira de Montjuïc en el marc del XXIV Festival Sónar Barcelona, aproparà la creativitat i la innovació a les famílies de la ciutat.
Barcelona Oberta demana garantir la identitat comercial davant cadenes i locals turístics (EUROPA PRESS)
Barcelona Oberta demana garantir la identitat comercial davant cadenes i locals turístics
El president de l'agrupació d'eixos comercials Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha demanat aquest dilluns a les administracions que legislin per facilitar l'equilibri del comerç de proximitat amb les grans cadenes i els locals destinats a turisme per així garantir la preservació de la identitat del model comercial de la capital catalana.
Ajuntament i Fira de Barcelona projecten internacionalment l'economia digital i innovadora (FIRA DE BARCELONA)
Ajuntament i Fira de Barcelona projecten internacionalment l'economia digital i innovadora
El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serallonga, i l'alcalde accidental i president de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI), Gerardo Pisarello, han signat aquest dimecres un acord per col·laborar en l'atracció d'empreses i en la projecció internacional de projectes tecnològics, d'economia digital i l'ecosistema innovador de la ciutat.
Amazon tanca el lloguer de la seva seu d'11.000 metres quadrats en el 22@ de Barcelona (AMAZON)
Amazon tanca el lloguer de la seva seu d'11.000 metres quadrats en el 22@ de Barcelona
Amazon ha signat amb el Grup Immobiliari Castellví i els fons immobiliaris Stoneweg i 1810 Capital Investments el contracte de l'edifici Luxa Silver, situat en el 22@ de Barcelona i que serà la nova seu de la multinacional americana a la ciutat durant els pròxims 15 anys.
Level manté la seva aposta per Barcelona i estudia noves rutes (EUROPA PRESS)
Level manté la seva aposta per Barcelona i estudia noves rutes
Level, la nova marca 'low cost' per a vols de llarg radi del hòlding IAG, manté la seva aposta per l'Aeroport de Barcelona, des d'on s'estrena aquest dijous amb el vol directe a Los Ángeles, i estudia noves rutes per expandir la seva xarxa.
Un videojoc sobre vela esportiva guanya la II Hackaton del Port de Barcelona (PUERTO DE BARCELONA)
Un videojoc sobre vela esportiva guanya la II Hackaton del Port de Barcelona
Un videojoc que cerca difondre la vela esportiva a Barcelona ha guanyat la segona edició de la competició Port Innova-Barcelona Port Hackaton, celebrada aquest dimecres en el marc del saló Bizbarcelona, situat en el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.
La plataforma PerspectivaMente rep el premi Emprenedoria Social de Barcelona Activa (EUROPA PRESS)
La plataforma PerspectivaMente rep el premi Emprenedoria Social de Barcelona Activa
La directora de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha lliurat aquest dimecres el premi Emprenedoria Social a la plataforma d'assessorament sobre el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDHA) PerspectivaMente, en el marc del saló per a pimes i emprenedors Bizbarcelona by Barcelona Activa.
Bizbarcelona by Barcelona Activa comença la setena edició marcada per la transformació digital (EUROPA PRESS)
Bizbarcelona by Barcelona Activa comença la setena edició marcada per la transformació digital
La consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, i el regidor d'empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, han inaugurat aquest dimecres la setena edició del saló Bizbarcelona by Barcelona Activa, que convida emprenedors, pimes i economia social a transformar-se en un entorn dinàmic i digitalitzat.
Bizbarcelona by Barcelona Activa analitzarà la transformació digital en els negocis (GABRIEL CARDONA MORL)
Bizbarcelona by Barcelona Activa analitzarà la transformació digital en els negocis
Bizbarcelona by Barcelona Activa, que se celebrarà del 31 de maig a l'1 de juny al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, analitzarà les principals tendències que fan imprescindible la transformació digital en els negocis, ha informat en un comunicat aquest dijous.
13 empreses catalanes participen en la setmana del disseny de Nova York (BCD)
13 empreses catalanes participen en la setmana del disseny de Nova York
Un total de 13 marques catalanes del sector de l'hàbitat participen des de dissabte passat i fins a aquest dimecres en la setmana del disseny de Nova York (Estats Units) en una acció que té com a objectiu potenciar el disseny inspirat a Barcelona i donar visibilitat al teixit empresarial del sector.
Bizbarcelona comptarà amb un mercat de finançament basat en 'speed dating' (FIRA DE BARCELONA)
Bizbarcelona comptarà amb un mercat de finançament basat en 'speed dating'
El saló Bizbarcelona, organitzat per Barcelona Activa, comptarà amb un mercat de finançament per injectar capital a projectes empresarials que funcionarà mitjançant un sistema de 'speed dating', amb el que les iniciatives seleccionades tindran cinc minuts per captar inversors interessats a injectar fins a mig milió d'euros.
Bizbarcelona by Barcelona Activa convida emprenedors, pimes i economia social a transformar-se (EUROPA PRESS)
Bizbarcelona by Barcelona Activa convida emprenedors, pimes i economia social a transformar-se
El saló per a pimes i emprenedors Bizbarcelona by Barcelona Activa analitzarà en la seva setena edició les principals tendències que fan imprescindible la transformació digital d'emprenedors, pimes i el món de l'economia social sota el lema 'Transforma't', amb l'objectiu de ser més competitius en un entorn dinàmic i digitalitzat.
L'Aeroport de Barcelona-El Prat va registrar un 13,6% més de passatgers a l'abril (EUROPA PRESS)
L'Aeroport de Barcelona-El Prat va registrar un 13,6% més de passatgers a l'abril
L'Aeroport de Barcelona-El Prat va registrar el passat mes d'abril un total de 4.114.126 passatgers, la qual cosa equival a un increment del 13,6% en comparació del mateix mes de l'any passat.
Barcelona reivindica el paper de tercer sector i l'economia social en el turisme (EUROPA PRESS)
Barcelona reivindica el paper de tercer sector i l'economia social en el turisme
El comissionat d'Economia Cooperativa, Social, Solidària i Consum de Barcelona, Jordi Via, ha reivindicat aquest dimecres el paper de les entitats socials i de les iniciatives d'economia social i solidària (ESS) en el sector turístic.
Neix un sindicat d'inquilins a Barcelona per combatre la precarietat i abusos (EUROPA PRESS)
Neix un sindicat d'inquilins a Barcelona per combatre la precarietat i abusos
Veïns de Barcelona han presentat aquest dimarts el primer sindicat d'inquilins de la ciutat per lluitar contra la precarietat del lloguer i l'abús immobiliari en els preus a la capital catalana i en la resta de la comunitat.
La T-10 fa de Barcelona la ciutat europea més competitiva en preu del transport públic (Europa Press)
La T-10 fa de Barcelona la ciutat europea més competitiva en preu del transport públic
L'abonament T-10 de l'ATM fa de Barcelona la ciutat europea més competitiva en preu del transport públic, ja que l'import que ha de pagar l'usuari per viatge és d'un euro, i gràcies a això aquest títol té una penetració del 58%.
ARTS
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies