Actualizado 03/08/2015 08:28

El VINSEUM i l'IEC estan elaborant el primer catàleg sobre les varietats autòctones de vinya

El projecte reunirà les característiques i la història d'una vintena de tipologies a través d'un llibre i una pàgina web

Vilafranca del Penedès (ACN).-

El Museu de les Cultures del Vi, VINSEUM, i l'Institut d'Estudis Catalans han impulsat l'elaboració del primer catàleg sobre les varietats autòctones de vinya en els territoris de parla catalana. El projecte reuneix diversos especialistes en enologia i viticultura que treballen per reunir totes les referències històriques i les característiques d'una vintena de varietats. La intenció és publicar un llibre científic-divulgatiu i prèviament posar en marxa una pàgina web amb continguts més detallats, on hi haurà la possibilitat d'anar complementant el fons d'informació progressivament. Els investigadors preveuen poder publicar els primers continguts de forma provisional durant el 2016.El projecte, amb seu al VINSEUM, forma part del Grup de Recerca de Varietats Autòctones de la vinya (GREVA), creat l'estiu de 2013 per tal de posar en valor els conreus del territori i les seves qualitats. Arran d'aquesta iniciativa en va sorgir l'actual elaboració d'un catàleg digital on reunir la informació i història de les varietats identificades com a "catalanes". "Actualment existeix informació però de forma disseminada", ha explicat a l'ACN el director del VINSEUM, Xavier Fornos.

Amb l'estudi, es vol "concentrar la informació i oferir un catàleg de varietats que vagi des de la primera notícia documental històrica que garanteixi que aquella varietat té un fort arrelament a casa nostra" mentre s'ofereix "una informació científica, acurada i rigorosa", ha assegurat Fornos. Alhora, la intenció és crear una base de dades oberta, que es pugui ampliar amb aportacions d'especialistes del sector. La previsió és que la versió de prova estigui operativa a internet l'any 2016, per poder oferir una versió complerta i definitiva a partir del 2017.

En paral·lel, una part dels continguts digitals s'està utilitzant per elaborar un manual físic, pensat per ser "de consulta ràpida però amb caràcter divulgatiu", explica el Director del VINSEUM, qui vol que "la gent amant del vi pugui atrevir-se a llegir-ho i no es quedi amb un percentatge molt petit de la informació" per problemes de comprensió. D'aquest manual se n'estan elaborant capítols pilot per poder emprendre l'edició complerta durant els propers mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés