Publicado 9/1/2019 19:51:45CET

Vens de Baix Pallars temen que la investigació minera al municipi pugui contaminar les aigües de boca d'alguns pobles

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'associació Lo Pedrís s'oposa a la concessió del permís a l'empresa Cobalt Rock i demana que el Govern obri un procés informatiu

ACN

Gerri de la Sal.-Vens de Baix Pallars agrupats en l'associació Lo Pedrís han presentat un seguit d'allegacions a la sollicitud de permís d'investigació minera de l'empresa Cobalt Rock al municipi. Montserrat Perelló, de Lo Pedrís, ha explicat que temen que la investigació pugui afectar l'aigua de boca dels pobles de Sellui i Peramea, ats que les canalitzacions passen per la zona d'estudi plantejada. Perelló ha dit que volen garanties que la font d'aigua salada que brolla a Gerri de la Sal no es veur afectada, així com tampoc les zones humides del Prat de Comú de Peramea i l'estany de Montcorts. L'entitat demana a l'Ajuntament que convoqui una reunió per informar sobre el seu posicionament i sobre quines actuacions pensa emprendre al respecte, i convida la Direcció General d'Energia i Mines a visitar el territori.

Montserrat Perelló ha explicat que com a associació demanen que abans de qualsevol intervenció que pugui afectar les reserves hidrolgiques es faci un estudi dels aqüífers de la zona.Just a tocar amb la zona plantejada per fer l'estudi d'investigació hi ha l'estany de Montcorts, alimentat per aigües fretiques en un sistema crstic d'una fondria mxima de 30 metres i una rea de 0,14 quilmetres. Aquest, juntament amb el llac de Banyoles i els estanys de Basturs, són els únics llacs crstics de Catalunya. L'estany de Prat de Comú és una zona d'aiguamolls a tocar del poble de Peramea i punt de parada d'espcies migratries d'ocells.Als vens de la zona també els preocupa l'impacte ambiental que puguin causar les possibles prospeccions mineres. A més, temen que s'autoritzi aquesta fase d'investigació, per a la qual caldr fer sondatges per perforació i es necessitar poder fer arribar a la zona camions per transportar la maquinria necessria.Al poble de Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. Aix no obstant, en aquestes explotacions no es beneficiava el cobalt sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamental. La mina va comenar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l'any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'Administració.L'Associació Sigmadot (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l'Ordenament del Territori) ja es va posicionar fa uns mesos en contra d'aquestes prospeccions i va notificar que 'no és aconsellable' l'autorització d'explotacions mineres en la seva superfície. També demana que la Generalitat no autoritzi aquestes investigacions.L'Associació Lo Pedrís ha fet arribar les allegacions presentades a les administracions locals i comarcal i altres organismes i entitats com el Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l'Institut Cartogrfic o el Cinqu Llac perqu s'hi adhereixin o presentin les seves prpies allegacions. Al Pallars Sobir, en un nivell més avanat, hi ha el projecte d'explotació minera a la zona de Salau, a Alt neu (Pallars Sobir). La Ponncia ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, va acordar ja el desembre del 2018 fixar l'obligació de sotmetre el permís d'investigació minera en aquest municipi, sollicitat per l'empresa Neometal Spania per a tungst i altres metalls associats, com coure i or, a avaluació d'impacte ambiental ordinria. Després d'haver revisat la documentació que ha presentat l'empresa, les respostes als informes demanats a diferents rgans i entitats, i les allegacions rebudes, l'rgan collegiat ha considerat que no n'hi ha prou amb una avaluació simplificada, tenint en compte les característiques del projecte, la seva ubicació, la capacitat de crrega del medi i el seu potencial impacte.