Publicado 11/4/2019 18:13:08 +02:00CET

Vandells II simula la prdua d'alimentació elctrica per una ventada i un incendi

Els gestors de la central han declarat l'emergncia general amb dos ferits així com l'evacuació de personal i de la població prxima a la central

ACN

Vandells.-La central nuclear de Vandells II ha simulat aquest dijous al matí la prdua d'energia elctrica total del complex atmic com a conseqüncia d'una forta ventada i un incendi. Es tractava del simulacre anual previst pel Pla d'Emergncia Interior (PEI) i que ha comptat amb la participació, a banda de l'empresa gestora ANAV; de l'Organització de Resposta davant Emergncies del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que ha seguit els esdeveniments des de la Sala d'Emergncies així com des del Centre de Coordinació Operativa de Tarragona. L'exercici s'ha desplegat entre les nou del matí i les dues del migdia amb la simulació d'un escenari de forts vents que hauria interromput el subministrament elctric interior així com un posterior incendi i la inoperativitat dels generadors disel alternatius que hauria suposat la prdua total d'energia al complex i una prdua de la refrigeració d'emergncia.

Amb l'incendi, segons ha relatat el CSN, s'hauria perdut l'aigua d'alimentació auxiliar dels generadors de vapor, provocant un dany en el combustible del nucli amb l'alliberament de radioactivitat al recinte de contenció de la planta, per no a l'exterior. Durant les intervencions, dos treballadors de la central haurien resultat ferits. Un d'ells ha estat traslladat a l'exterior i un altre ha estat tractat i descontaminat a la planta per ser evacuat posteriorment a l'hospital.Durant l'exercici, el CSN ha recomanat al Centre de Coordinació Operativa de la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona que s'establís un control d'accessos a la zona, l'evacuació de les poblacions situades en un radi de tres quilmetres de la central i a cinc del sector preferent del vent, el confinament de la població i estabulació dels animals entre tres i deu quilmetres, repartiment de profilaxi sense ingestió per als pobles a deu quilmetres i control marítim al voltant de la planta. Finalment, ANAV ha comunicat al CSN l'evacuació del personal no essencial de la planta.Durant el simulacre, el titular de la central ha arribat a declarar la categoria 4, "Emergncia General", del Pla d'Emergncia Interior i el CSN ha mantingut l'activació dels grups operatius de la seva sala d'emergncies (SALEM) i dels suports externs. Un esdeveniment d'aquesta magnitud hauria estat classificat com a nivell 5 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).