Publicado 09/07/2019 20:10

La URV ratifica la relació entre el consum de lactis amb un menor risc de patir cncer colorectal

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana participen en una revisió sistemtica i metanlisi de la literatura existent

ACN

Tarragona.-Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, IISPV i investigadors del Ciberobn han dut a terme una revisió sistemtica i metanlisi -un dels dissenys destudis amb un major nivell devidncia científica- de tota la literatura científica existent, en relació a estudis epidemiolgics que haguessin avaluat lassociació entre el consum de lactis i el risc de desenvolupar cncer colorectal. El treball ha consistit a analitzar 29 articles -quinze estudis de cohorts poblacionals i catorze estudis casos i controls- que inclouen més de 22.000 casos de cncer colorectal. Els investigadors de la URV han concls que, en comparació a un consum baix, el consum més elevat de lactis sassocia a una disminució del 20% del risc de desenvolupar cncer colorectal.

En el cas de la llet -sencera, desnatada i semidesnatada-, un consum alt es va associar a un 18% menys de risc de desenvolupar cncer colorectal en qualsevol de les localitzacions anatmiques, incloent el clon i el recte. En comparació als individus que consumeixen menys llet desnatada, aquells que més en consumien, van associar-se a un menor risc de desenvolupar cncer de clon, i el consum de formatge es va relacionar amb menys risc de desenvolupar cncer de clon proximal.Daltra banda, no es va detectar un increment o disminució del risc de desenvolupar cncer colorectal en relació amb el consum daltres subtipus de lactis, com el iogurt o la llet fermentada. Tampoc es va observar que els lactis amb un major contingut en greix, com la llet o el iogurt sencers, sassociés amb un increment del risc de patir cncer colorectal.El calci contingut en els lactis, els quals aporten la major part del calci de la dieta, ha estat un dels potencials mecanismes suggerits que explicarien aquest menor risc de patir cncer colorectal. Sha suggerit que el calci podria exercir efectes antitumorals mitjanant diferents mecanismes. A més, altres components naturalment presents en els lactis com lcid butíric, la lactoferrina, lcid linoleic conjugat i la vitamina D en els lactis fortificats també podrien tenir un efecte protector.Lany 2016, hi va haver 1,7 milions de casos incidents de cncer de clon i recte, amb més de 830.000 morts a nivell mundial. En els propers 15 anys, es preveu que la prevalena global de cncer colorectal incrementi un 60% i causi 1,1 milions de morts. El darrer informe liderat per lorganisme internacional World Cancer Research Fund\/American Institute for Cancer Research ha concls que el consum de lactis sassocia de forma robusta amb una disminució del risc de desenvolupar cncer colorectal. Tot i aix, encara no s'ha pogut precisar el risc de patir aquest tipus de cncer en relació als subtipus de lactis o el seu contingut de greix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés