UP reclama millores en els allotjaments de temporers i un conveni del camp que beneficiï treballadors i pagesos

Publicado 14/6/2018 19:11:09CET

El sindicat constata un cert retard en l'inici de la campanya agrària a causa de la meteorologia però preveu una contractació similar a la campanya anterior

ACN

Lleida.-Unió de Pagesos (UP) demana a les administracions públiques que mantinguin i incrementin el seu rol de coordinació de tots els agents que participen en la campanya agrària i que es recuperin els plans de gestió social d'allotjaments comunitaris amb les figures del mediador i de l'encarregat. Així mateix, reclama que s'obrin les convocatòries per a la rehabilitació, manteniment i construcció de nous allotjaments de temporers i que les negociacions del conveni del camp continuïn per donar resposta a les reclamacions dels treballadors però que siguin també assumibles per part de la pagesia, tenint en compte que el sector pateix unes davallades de preus sovint al límit de la viabilitat de les explotacions. Pel que fa a la campanya agrària d'enguany, UP preveu que sigui similar a la de l'any anterior pel que fa al volum de contractació. Tot i que reconeixen que les condicions meteorològiques han retardat l'inici de la campanya unes setmanes, el sindicat preveu un increment de la necessitat de mà d'obra en les pròximes setmanes, sobretot per a la collita de fruita dolça i, més endavant, en zones vitivinícoles per l'esporga en verd i per la verema posterior.

Unió de Pagesos també demana als sindicats obrers que evitin que es generi un clima de tensió en la campanya agrària, ja que "no és positiu per a ningú". Recorden que el principal objectiu d'UP és que la pagesia pugui disposar de la mà d'obra necessària a cada moment i que els treballadors disposin de les capacitats necessàries per dur-la a terme. Per al sindicat, és igualment prioritari que aquests treballadors puguin desenvolupar la seva tasca amb unes condicions dignes i d'acord amb el que marca el conveni del camp.En aquest sentit, per al sindicat, és imprescindible que es compleixi el conveni del camp i que s'exerceixi un control de les empreses de treball temporal i de les d'intermediació perquè el conveni sigui respectat i no treballin amb comissionistes. També cal que els ajuntaments continuïn tenint en compte les necessitats humanes de les persones que cerquen una feina i no la troben, afegeixen.Pel que fa a la borsa de treballadors que Unió de Pagesos gestiona a través de la Fundació Pagesos Solidaris, el sindicat ha atès un 50% més de persones que l'any passat en les mateixes dates. Des del sindicat expliquen que aquest increment ha estat possible gràcies a la creació d'una xarxa de 28 entitats d'inserció (ajuntaments, consells comarcals i entitats privades, entre altres) que compta amb 49 punts d'atenció per facilitar la inscripció al treball agrícola des dels llocs de residència habitual i evitar els desplaçaments pel territori per inscriure's, afavorint així el sistema de contractació de proximitat.Totes les persones ateses reben orientació social i laboral que inclou l'elaboració del currículum i informació sobre les campanyes agràries, entitats d'inserció i d'intermediació del territori, i explicació de les condicions laborals segons conveni.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.