Publicado 19/7/2019 14:21:51 +02:00CET

UP alerta que la calor elevarà fins al 30% les pèrdues en préssec i nectarina a la Ribera d'Ebre i el Baix Segre

Els mals quallats a causa dels freds inusuals en floració i la manca de calor a finals de maig també provoquen aquesta minva de producció

ACN

Lleida.-Unió de Pagesos (UP) estima importants davallades en la producció de fruita dolça, sobretot a la Ribera d'Ebre i al Baix Segrià. Segons el sindicat, en aquestes zones, a banda de mals quallats en préssec i nectarina causats per freds inusuals en floració manca de calor a finals de maig amb pujada sobtada de temperatures al juny, han provocat una disminució del calibre i sobremaduracions indesitjades. A més a més, cal sumar-hi els danys causats pel cop de calor de la darrera setmana de juny. Tot plegat fa que UP estimi que per la suma de tots els factors les pèrdues de collita superin el 30%. Els danys han afectat tant a les varietats que s'estaven collint en aquell moment com en les que es començaven a collir les següents setmanes.

Segons UP, els efectes del cop de calor no només es detecten al camp sinó que apareixen també a l'hora de manipular la fruita ja que a les peces danyades pel cop de calor se'ls desprèn fàcilment la pell. D'altra banda, el sindicat considera que l'afectació, només pel cop de calor en pera ercolina i llimonera ha suposat pèrdues superiors al 45% a nivell de parcel·la, al Baix Segre. Davant aquesta situació, el sindicat demana un seguiment curós de les diferents adversitats climàtiques patides i la seva afectació a la producció, tane en camp com en central, per part de les administracions competents.En cas de confirmar-se pèrdues de més del 30% de la mitjana a la Ribera d'Ebre, al Baix Segrià o en altres zones de Catalunya, el sindicat sol·licitarà que s'articulin mesures fiscals i financeres per a les explotacions més afectades i amb caràcter d'urgència.