Publicado 22/01/2019 15:57CET

Uns 150 jubilats d'Endesa es manifesten a la Pobla de Segur per denunciar les retallades que la companyia vol aplicar

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'empresa preveu retirar als antics treballadors els drets socials adquirits com bonificacions en la factura de la llum

ACN

La Pobla de Segur.-Uns 150 jubilats i treballadors d'Endesa s'han manifestat a la Pobla de Segur, al Pallars Juss, per denunciar les retallades que els vol aplicar la companyia. Des de l'1 de gener estan rebent una carta en la qual se'ls notifica que en un període de 6 mesos els retiraran tots els drets socials adquirits. Entre els drets que els volen suprimir destaquen les bonificacions en la factura de la llum, ajuts socials per fer vacances, ajudes pels fills durant els estudis i bonificacions sanitries. Els afectats diuen que es tracta de drets documentats des del 1928 i que la companyia els hi oferia per complementar els 'baixos sous' que els pagava. Al Pallars Juss hi ha 212 persones afectades i al Pallars Sobir 60. Al global del Pirineu s'estima que hi han unes 500 persones afectades per les retallades que Endesa vol aplicar.

Josep Ensenyat, representant dels jubilats del Pallars, ha dit que són drets adquirits que ara els vol retirar la companyia de manera unilateral. Ensenyat ha afegit que seguiran en lluita per defensar el que creuen que 's'han guanyat i és seu'.El dimarts dia 29 de gener la concentració est prevista al Pont de Suert i el dimarts dia 5 de febrer a la Val d'Aran.Enric Fueyo, de l'Alta Ribagora, ha explicat que la retirada de la bonificació en la factura de la llum en molts casos voldr dir 'passar fred' a l'hivern. Fueyo ha defensat que és un complement del sou que els donaven, ja que en dcades passades era 'molt precari'. Per Fueyo, aquesta 'és una lluita' que esperen guanyar.A la Pobla de Segur també s'hi ha manifestat afectats de la Val d'Aran com l'Antonio Asensio que ha destacat a més de les bonificacions en la factura de la llum, l'ajut que reben pels fills en cas d'estudiar fora de la zona on es troben. Asensio ha afegit que en el cas de la Val d'Aran és una bonificació 'important' que ajuda a moltes famílies.L'origen de la problemtica neix perqu no s'ha pogut acordar un nou 'Conveni collectiu' entre l'empresa i els treballadors. Segons els afectats la direcció de l'empresa, actualment controlada per la italiana ENEL com accionista majoritria, creu que com que no hi ha cap conveni en vigor, pot no aportar els 700 MEUR per fer front a tots els beneficis socials que durant 'molts anys' havien aconseguit 'conveni rere conveni', i que l'empresa abonava en concepte de 'salari en espcies'.Amb l'acció d'aquest dimarts i les que seguiran volen intentar que no es materialitzin les intencions de la companyia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés