Publicado 23/09/2019 17:21CET

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri d'Agricultura que no impedeixi l'ús de tractors i maquinaria automotriu vella

L'organització agrria reclama un nou 'pla renove' per a la maquinria agrícola

ACN

Lleida.-Unió de Pagesos rebutja la proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de prohibir l'ús de tractors de més de 40 anys i maquinria automotriu de més de 25. Per aix, ha presentat, a través de l'organització estatal Unió d'Unions, una srie d'esmenes a la proposta legislativa del Ministeri d'Agricultura respecte a la caracterització i registre de maquinaria agrícola, "per tal d'evitar més limitacions absurdes a l'activitat agrria". Així mateix, el sindicat reclama una aposta de Ministeri per a la renovació del parc de maquinria agrícola a través de mesures de foment com ara un 'Pla renove' "amb una dotació millor que l'actual".

Unió de Pagesos vol "plantar cara" a la proposta del Ministeri de no permetre que els tractors de més de 40 anys i que no tinguin estructures de protecció no es puguin canviar de titular, excepte en cas d'herncia. La proposta, si no es rectifica, far, per exemple, que "un pags que vulgui deixar l'activitat i no tingui continutat no pugui transferir a altres titulars els tractors de més de quaranta d'anys sense estructures de protecció", segons l'organització. "Aix obligaria els pagesos a desballestar els vehicles, fer que es passin a considerar histrics o enviar-los a un país tercer, com si all no hi existís el risc de bolcada", denuncia Unió de Pagesos. El sindicat tampoc considera "adient" que l'administració pugui donar de baixa d'ofici del Registre Oficial de Maquinria Agrria (ROMA) tractors de més de 40 anys i mquines automotrius de més de 25. Des d'Unió de Pagesos recorden que "molta d'aquesta maquinaria la pagesia la manté en bon estat de funcionament i la necessita per realitzar multitud de tasques en les explotacions". A més, adverteixen que aquestes mquines, un cop donades de baixa, "resultar molt difícil tornar a donar-les d'alta, ja que segurament tindran dificultats per complir amb les noves obligacions d'homologació, que cada cop són més exigents i dificulten que els tractors i resta de maquinria puguin passar la inspecció tcnica de vehicles". El sindicat també s'oposa al fet que l'administració pugui donar de baixa d'ofici els equips d'aplicació de productes fitosanitaris que no han passat la inspecció corresponent ats que "provocar un increment de la burocrcia al haver d'anar donant baixes i altes innecessriament al ROMA". Unió de Pagesos recorda al Ministeri que la normativa comunitria respecte a aquests equips "només afecta els equips en ús i no els d'aplicació dels quals disposa l'explotació per que no s'usen". Aquesta situació afecta, per exemple, "els equipaments que es tenen com a recanvis en cas que s'espatlli lequip daplicació habitual", segons Unió de Pagesos. En aquest sentit, el sindicat aposta perqu el Ministeri d'Agricultura renovi el parc de maquinria agrícola a través de mesures de foment com a través d'un Pla renove "amb una dotació millor que lactual i no pas a través de coercions". Finalment, Unió de Pagesos segueix advertint el Ministeri "l'error que suposa voler usar el registre de maquinria agrícola per fer el seguiment de la Directiva d'ús sostenible dels plaguicides", tal com estableix el Pla d'Acció estatal 2018-2022 sobre l'ús sostenible dels productes fitosanitaris, ja que "el ROMA afecta tots els equips d'aplicació de productes fitosanitaris per la Directiva només afecta els que es fan servir".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés