Publicado 18/09/2019 13:29CET

Unió de Pagesos denuncia la baixa cotització de lametlla tot i laugment de producció a Catalunya

El sindicat estima que la collita creixer un 40% a Ponent i un 25% al Camp de Tarragona

ACN

Reus.-Unió de Pagesos denuncia que la Llotja de Reus cotitza lametlla a un preu inferior al daltres llotges, malgrat que hi ha un context destabilitat del mercat a lEstat i als Estats Units, i laugment de producció del 30% a Catalunya. Segons el sindicat, la Llotja de Reus va publicar dilluns una davallada del preu de lametlla comuna de deu cntims per quilo de gra, situant el preu en 4,75 euros el quilo. Aix, segons la Unió de Pagesos, significa 60 cntims per sota el preu dAlbacete i 52 cntims per sota de Mercamúrcia. El sindicat denuncia que la Llotja de Reus mantingui els diferencials amb la resta de llotges en totes les varietats perqu aix perjudica greument els productors.

Daltra banda, Unió de Pagesos estima que la producció dametlla a Catalunya aquesta campanya ser de 21.285 tones dametlla en closca (6.173 tones dametlla en gra), un 30% més que la collita del 2018. La producció a les comarques de Tarragona es preveu que sigui dunes 7.985 tones closca, un 25% més que al 2018, i a les comarques de Lleida dunes 13.300 tones en closca, un 40% més, també a les plantacions tradicionals. Les estimacions varien fora per zones i comarques. Mentre a la Terra Alta sespera un augment del 40% de la producció respecte del 2018, les comarques del Camp de Tarragona tindran augments en diferent grau, segons zones. En canvi, a la comarca de lAnoia sespera una davallada del 30% de la producció. Caldr veure com acaba la collita arreu i si els arbres situats a zones de sec mantindran l'augment de la producció, o bé en perdran com a conseqüncia de la sequera que encara pateixen moltes zones del país, explica el sindicat en un comunicat. D'altra banda, des del juny el Ministeri d'Agricultura no ha fet estimacions oficials de producció, les quals apuntaven una davallada de la producció a l'mbit estatal de l1,1% respecte el 2018 i un augment a Catalunya de només el 4%. Unió de Pagesos considera aquesta informació desfasada i reclama a les administracions que posin a disposició del sector estimacions oficials de producció fiables abans que arribi la collita. En aquest sentit, el sindicat lamenta que, a hores dara, el Departament dAgricultura encara no ha publicat cap previsió de collita de fruita seca, quan sest ja en plena collita d'ametlla i davellana.Davallada del 60% en la producció de garrofaPel que fa a la garrofa, el sindicat estima que enguany hi haur un 60% de davallada de la producció respecte del 2018, que va ser una collita abundant, i se situar al voltant de les 5.425 tones. Lincrement de preu de la garrofa no compensar la davallada de producció, segons el sindicat, que critica que el preu de la Llotja de Reus se situ, també en aquest cas, per sota del preu real de moltes operacions. Pel que fa a lavellana, a Turquia la darrera setmana el preu mínim ha augmentat lleugerament, i a Itlia de mitjana les cotitzacions shan redut un 3%. Els preus a aquests pasos es mantenen estables, amb lequivalent a 1,90 euros la lliura de mitjana a Turquia i a 1,82 euros la lliura a Itlia, 35 i 27 cntims per sobre la mitjana d1,55 euros la lliura que marca la Llotja de Reus. Unió de Pagesos sosté que és inexplicable per raons de mercat la diferncia de preu respecte de la resta de pasos productors i recorda que, dacord amb les dades oficials de lObservatori Agroalimentari de Preus del Departament d'Agricultura, des de lany passat els trencadors davellana shan quedat un marge del 37% del valor de venda de les avellanes en gra, 1,95 euros el quilo de gra, de mitjana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés