Publicado 09/02/2019 13:00CET

Unes 3.800 bosses d'envasos escanejades d'un miler de famílies del Pla de l'Estany, balan de la prova pilot Reciclos

S'ha fet fet durant tres mesos per incentivar la recollida selectiva mitjanant recompenses

ACN

Banyoles.-Més de 3.800 bosses d'envasos escanejades amb el sistema de lectura d'etiquetes de QR i la participació de 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany. És el balan de la prova pilot que s'ha fet durant tres mesos a la comarca per incrementar el reciclatge mitjanant recompenses amb una moneda virtual, els 'reciclos'. A partir d'una aplicació al mbil, l'usuari havia de posar unes etiquetes QR a la bossa i escanejar-la amb l'aplicació abans de tirar-la al contenidor groc. Un cop a la planta de reciclatge, es comprovava la qualitat del reciclatge. Si s'havia fet correctament, el participant rebia una compensació amb un 'reciclo' que equival a 50 cntims d'euro bescanviable per participacions de loteria o aportacions a ONG.

El balan de la prova pilot Reciclos s'ha donat a conixer aquest dissabte al Club Natació Banyoles. Famílies, collaboradors i organitzadors shan reunit per detallar els resultats. En total, s'han escanejat 3.815 bosses que duien el codi QR Reciclos a partir del qual s'ha pogut fer el seguiment fins a la planta de triatge. Un cop all, s'escanejaven els codis i es valorava la qualitat del reciclatge. Des de la mateixa plataforma web, leducador mediambiental, es podia posar en contacte amb lusuari i indicar-li si havia coms algun error o si el procés s'havia fet bé. En aquest segon cas, el participant rebia una compensació en forma de reciclos, que equival a 50 cntims deuro. Aquests reciclos es podien bescanviar per participacions de número de loteria o aportacions a ONG de la comarca, entre d'altres. La prova s'ha fet des del desembre fins al gener d'enguany i ha implicat 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany amb una mitjana de més de 2 persones per habitatge.Els impulsors sostenen que les indicacions al mbil, les respostes des de la planta de reciclatge i els 'reciclos' de recompensa són una bona fórmula per augmentar el compromís dels usuaris a reciclar més i millor. Lempresa que ha ideat el projecte, Blue Room Innovation, ha explicat que ha estat un "xit" perqu ha "reforat els valors de la sostenibilitat" i sobretot "el compromís dels ciutadans amb el reciclatge". En aquest sentit, lorganització treballa per donar continutat a la campanya i implicar a més nuclis familiars catalans. El conseller de Medi Ambient del Pla de lEstany, Josep Antoni Ramon, ha explicat que estan "molt satisfets" amb els resultats i amb el compromís dels participants. El projecte ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i de la Brava Beer.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés