Publicado 7/6/2019 13:08:53 +02:00CET

El TSJC ordena que l'autor del crim d'Alfarràs compleixi la condemna al mòdul psiquiàtric d'una presó

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs de la defensa que demanava l'ingrés de l'home en un psiquiàtric ordinari

ACN

Lleida.-El TSJC ha ordenat que l'autor del crim d'Alfarràs (Segrià) compleixi la condemna a la presó, en un mòdul psiquiàtric i dona així la raó a l'Audiència de Lleida, que ja es va pronunciar en aquest sentit. Desestima doncs el recurs presentat pel seu advocat, Carles López, que demanava que l'home ingressés en un centre psiquiàtric ordinari, on es troba actualment fins que la sentència no sigui ferma. Previsiblement, López la recorrerà al Tribunal Suprem. Tot i considerar-lo l'autor del crim, en què un home va morir apunyalat i la seva filla va quedar greument ferida, l'Audiència el va absoldre dels delictes d'homicidi i de temptativa d'homicidi en aplicar-li l'eximent completa d'anomalia psíquica. Li va imposar, però, un màxim de 19 anys d'internament en un centre psiquiàtric penitenciari, revisables pel tribunal.

El seu advocat, Carles López, va recórrer aquesta decisió i el 6 de maig va defensar en una vista al TSJC que l'home no hauria de ser a la presó sinó en un psiquiàtric i que l'internament hauria de ser d'un màxim de 12 anys. La fiscalia i l'acusació particular defensaven que l'internament sigui en un centre psiquiàtric penitenciari i que es mantinguin els 19 anys establerts, tal com va establir l'Audiència, una sentència que ara ha ratificat el TSJC.El judici es va celebrar el 12 i el 13 de novembre de 2018 i el jurat popular, després de més de dos dies de deliberacions, va declarar per unanimitat Josep S. G. culpable d'haver matat a ganivetades un veí d'Alfarràs (Segrià) de 56 anys i d'haver intentat matar la seva filla de 33, el 19 de maig del 2016. Tot i això, va considerar que va cometre el crim perquè va patir una "descompensació aguda" causada per l'esquizofrènia paranoide crònica que pateix i per actuar sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Per aquest motiu, sol·licitaven que se li apliqués una eximent completa i demanaven l'internament de Josep S. G. en un centre psiquiàtric.Durant el judici, l'acusat va dir que va atacar pare i filla a casa seva a Alfarràs perquè sentia veus i els volia escarmentar perquè li venien droga de mala qualitat. Els psiquiatres que van declarar van constatar que l'acusat fa anys que pateix esquizofrènia paranoide.Amb tot això, la Sala va absoldre a començaments de desembre de 2018 Josep S. G. de responsabilitat penal però li va imposar una mesura de seguretat d'un màxim de 19 anys d'internament psiquiàtric penitenciari (12 per l'homicidi i 7 per l'intent d'homicidi). Inicialment, l'autor del crim va estar ingressat a la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària de Brians I, però al febrer de 2019 se'l va traslladar a un centre psiquiàtric no penitenciari, a Lleida, perquè el seu advocat va al·legar que la sentència encara no era ferma ja que s'havia de resoldre el recurs sobre on se l'internava i que, segons el Tribunal Constitucional (TC), no es pot prorrogar la presó preventiva en tractar-se d'una mesura de seguretat.