Publicat 28/10/2020 17:13

El Trueta arriba a les 100 primeres trombectomies en pacients que han patit un ictus isqumic agut

Una intervenció amb aquesta tcnics al Trueta, en una imatge del 28 d'octubre del 2020. (horitzontal)
Una intervenció amb aquesta tcnics al Trueta, en una imatge del 28 d'octubre del 2020. (horitzontal) - Cedida a l'ACN pel Trueta (ACN)

En el 85% dels casos s'ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s'ha pogut extreure el trombe

ACN

Girona.-Els serveis de Neurologia, Radiologia i Anestesiologia del Trueta han arribat a les 100 primeres trombectomies mecniques en pacients que han pati un ictus sistmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe. El procediment consisteix en la introducció d'un catter en una artria del pacient per arribar fins al cogul que l'obstrueix i que ha provocat l'ictus-i poder-lo extreure. Aquest tipus de terpia endovascular es va comenar a fer de manera puntual l'octubre del 2018 per no va ser fins al setembre del 2019 que es va comenar a realitzar de manera continuada i amb un horari fix. De fet, el 21 de mar i en plena pandmia, es va ampliar l'horari d'atenció a 12 hores diries els 365 dies de l'any.

L'objectiu era reduir els trasllats fora de la Regió Sanitria de Girona i el temps d'accés al tractament de reperfusió. Als que arriben fora d'horari, se'ls continua derivant al Germans Trias i Pujol de Badalona. Els resultats aconseguits amb les primeres cent intervencions són, segons Salut, molt bons perqu s'ha aconseguit recuperar un de cada dos pacients tractats que patien un ictus molt greu. Aquests procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica: la sala d'intervencionisme. En el 85% dels casos realitzats fins ara, sha aconseguit una recanalització arterial cerebral i sha pogut extreure el trombe que ocloa el vas, recuperant així la perfusió cerebral.En aquests moments, el Trueta compta amb dos metges especialitzats en el tractament endovascular de l'ictus isqumic i fa uns mesos ha comenat la formació d'un tercer neurointervencionista. Amb la incorporació d'aquest procediment, el Trueta pot assumir actualment qualsevol patologia isqumica cerebral. Precisment, l'hospital est fent obres a la planta 7a B, lrea de Neurocincies, per ubicar-hi la Unitat dIctus que es dotar dequipament dúltima generació. Es tracta d'una reforma integral, en qu es faran habitacions individuals amb bany i dutxa, amb grues per a la mobilització de pacients, cmeres de videovigilncia per monitorar els pacients, accessoris per rehabilitació in situ a les habitacions, butaques automtiques, zona de control d'infermeria amb monitoratge centralitzat i una rea de treball, entre d'altres. En concret, es faran sis habitacions que es destinaran a pacients amb ictus i dos per a pacients de neurocirurgia que requereixin monitorització. Els treballs tenen un cost de més de 775.000 euros i est previst que acabin a finals d'any. Un de cada sis patir un ictusEs calcula que una de cada sis persones patir un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de lafectació.