Publicado 7/2/2019 13:42:05CET

El Tribunal Eclesiàstic de Barcelona anima les víctimes d'abusos a denunciar els casos també als Mossos d'Esquadra

Santiago Bueno diu que hi ha hagut dos casos d'abusos sexuals a menors i que ara no n'hi ha cap cas en curs

ACN

Barcelona.-El president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Santiago Bueno, anima a les víctimes d'abusos a denunciar també els casos als Mossos d'Esquadra. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Bueno ha explicat que en alguns casos les víctimes ja han denunciat a la policia abans d'arribar a aquest tribunal, però també ha dit que en d'altres casos no denuncien enlloc. "Nosaltres expliquem a les víctimes que han de denunciar, però no tothom ho vol fer perquè hi ha persones que només volen explicar el seu cas davant el bisbe o de qui sigui per rebre consol espiritual o orientació", ha dit. Davant la recomanació de denunciar alguns es fan enrere per no haver d'"assumir tot el que implica" el procés judicial civil o canònic. La diòcesi ha investigat dos casos d'abús sexual de menors i actualment no en té cap sobre la taula.

Pel que fa als dos casos que investigats en el Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Bueno ha indicat que en un dels casos es va condemnar l'agressor i que en l'altre l'acusat va morir durant el procés. Els casos coneguts recentment no són competència d'aquest tribunal, ja que només hi arriben les denúncies de l'arquebisbat de Barcelona no relacionades amb ordes religioses.La denúncia formal és necessària per iniciar la investigació, ha explicat Bueno. "Expliquem (a les víctimes) que han de denunciar, però no tothom és capaç de dur a terme aquest pas, i això els psiquiatres i psicòlegs ho saben perfectament", perquè comporta el "dolor" de recordar els fets. Ha afegit que cal animar-los a fer-ho però que no se'ls pot obligar a denunciar si no ho volen fer."Són delictes molt greus i d'aquesta manera s'han de tractar"Sobre la petició del Ministeri de Justícia espanyol de demanar a la Conferència Espiscopal informació sobre els casos d'abusos sexuals, Bueno ha dit que "el ministeri de Justícia no és el competent, són els tribunals". Ha indicat que "cada diòcesi o congregació religiosa és la que ha de notificar a la Santa Seu i posar-ho en coneixement del Jutjat de guàrdia"."Per el dret canònic, tots els abusos contra menors són delictes molt greus i d'aquesta manera s'han de tractar davant el tribunal eclesiàstic", ha explicat Bueno. En aquest sentit, ha dit que la pena pot arribar a ser d'expulsió de l'estat clerical, "la pena màxima del dret canònic per aquest cas". Ha afegit que la Santa Seu controla els casos per evitar que les causes quedin oblidades.El tribunal només pot actuar amb denúncies concretes. "Sense una persona que dona la cara és difícil", ha indicat, perquè no es pot "aixecar sospita general sobre un col·lectiu, seria injust". Pel que fa als casos d'abusos de sacerdots a monges que el Papa Francesc va reconèixer recentment, Bueno ha explicat que al tribunal que presideix no n'han rebut cap denúncia.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.