Publicado 31/10/2019 14:28CET

Tret de sortida a la Comissió bilateral entre el Govern i el Pallars Sobir per afavorir la dinamització territorial

La Ribera d'Ebre o la Terra Alta és sumaran a aquesta estratgia per revertir el despoblament o l'envelliment

ACN

Sort.-Amb la constitució de la Comissió per a l'Estratgia de Dinamització Territorial al Pallars Sobir s'ha donat el tret de sortida a 'Un país viu' per tal de dinamitzar socioeconmicament la comarca. Es tracta del primer territori on l'Executiu catal desplega aquesta estratgia per tal de generar oportunitats a través de l'activitat econmica amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i els agents socioeconmics. D'aquesta manera, s'actua contra les causes del despoblament i l'envelliment, entre altres. Amb aquesta Comissió, des del Govern es pretén tractar a cada territori de manera singular. Al Sobir li seguiran la Ribera d'Ebre, l'Alt Urgell o la Terra Alta per revertir l'envelliment o el despoblament.

El secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran i president de la comissió territorial, Miquel ngel Escobar, ha explicat que a curt termini s'han de definir les prioritats immediates, analitzar la seva viabilitat i alternatives i posar-les en marxa. Pel que fa a mig termini s'ha de parlar del model i d'una diagnosi sobre el futur comarcal, definir les mesures que reforcen la singularitat territorial i planificar les mesures a desenvolupar a llarg termini.La no celebració del festival Doctor Music per la manca de permisos de l'Agncia Catalana de l'Aigua en tractar-se d'una zona inundable l'espai on es volia celebrar va ser el detonant que va portar a la comarca a alar la veu. En reunions amb el Govern es va acordar comenar a desenvolupar l'estratgia 'Un país d'oportunitats, un país viu' al Pallars Sobir.El Sobir és una comarca amb 6.897 habitants, 15 municipis i 135 pobles. La superfície és de 1.377,92 quilmetres quadrats i la densitat de població és de 5 habitants per quilmetre quadrat. Tota la comarca compta tant sols amb un polígon industrial amb 21 empreses i un 6,11% d'atur. A tot el territori hi ha registrades 227 societats mercantils. Pel que fa al pes dels sectors els serveis (63,8%) és el més important seguit de la indústria (21,6%), la construcció (11,4%) i l'agricultura amb un 3,3%.Escobar ha dit que el territori ha de "tenir la percepció real" que el Govern est al seu costat i no com passa ara que el veuen com una institució llunyana. Per aconseguir aquest canvi de percepció s'ha optat per una nova manera de relacionar-se molt més directa, plural i equilibrada.Escobar ha afegit que el territori ha de saber "assumir com a drets" les polítiques de proximitat i les aliances que es generin amb el Govern, independentment de qui hi hagi al capdavant. A aquesta primera reunió de la Comissió hi ha assistit dotze representants del Govern de la Generalitat, dos del Consell Comarcal del Pallars Sobir, vuit alcaldes i tres agents del territori. És que es pretén que d'aquesta Comissió en surtin grups de treball parallels per tractar temes específics que vagin apareixent.El president comarcal, Carles Isus, ha destacat que amb aquesta Comissió s'aconsegueix que el Govern "escolti el món local" i que "prioritzi els temes demanats pel territori". Isus ha explicat que s'ha d'aconseguir un consens territorial per poder arribar a l'Executiu amb un acord territorial ampli.

el més llegit

 1. 1

  L'humorista gràfic Ermengol dona a la ciutat de Lleida el seu llegat artístic com a dibuixant de premsa

 2. 2

  La Guàrdia Civil deté l'alcalde de Cabrera de Mar, el regidor d'Urbanisme i l'arquitecte municipal

 3. 3

  Els brots de covid dels hospitals de Tortosa, Jesús i Amposta afecten 51 usuaris i professionals

 4. 4

  AMPLIACIÓ:Althaia comença a desprogramar activitat quirúrgica i ambulatòria per l'augment de casos de covid-19

 5. 5

  Mor a Terrassa el 'cantaor' i compositor Parrita

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés