Publicado 27/09/2020 07:04

Tres empreses de Ponent s'ajunten durant el confinament per crear un vinagre de poma amb mel

Pla obert on es poden veure els responsables de Vinagres Badia, Cal Valls i Mel i Torrons Alemany, en una finca de pomes, a Vilanova de Bellpuig, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal)
Pla obert on es poden veure els responsables de Vinagres Badia, Cal Valls i Mel i Torrons Alemany, en una finca de pomes, a Vilanova de Bellpuig, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal) - Oriol Bosch (ACN)

Badia, Cal Valls i Alemany volen fer visible la "qualitat i naturalitat" dels productes locals arreu del país

ACN

Vilanova de Bellpuig.-'Una illusió de sidra amb el dol floral de la mel de lavanda', així es la nota de tast del nou vinagre de poma amb mel de lavanda elaborat de forma artesanal per tres empreses familiars del Pla d'Urgell i la Noguera amb la intenció de cridar l'atenció dels productes de proximitat de Ponent. Neix de la m de Vinagres Badia, Cal Valls, i Torrons i Mel Alemany, que van aprofitar el confinament per pensar el producte. És un vinagre natural sense filtrar ni pasteuritzar que conté la mare del vinagre i est elaborat amb suc de poma ecolgica i mel de lavanda de cultiu ecolgic molt seleccionada. En breu sortir a la venda per satisfer els paladars més "gourmets" amb el lema "és temps d'amanir junts" per superar les dificultats de la covid-19.

La directora comercial de Vinagres Badia, de Mollerussa, Judith Badia, ha explicat que el vinagre és "100% ecolgic i de proximitat". En aquest sentit, ha destacat que les pomes es cullen al "punt just de maduració" i el mateix dia s'elabora el suc a Cal Valls, per tal de que sense passar per cmera, arribi a la vinagreria, situada a tant sols 4 quilmetres. All s'inicia la fermentació per convertir el suc en vinagre i aleshores s'hi afegeix la mel de lavanda ecolgica d'Alemany. Badia remarca que com que el vinagre no es filtra, conté la mare i a més a més no hi ha sulfits. Aix fa que sigui més natural i compleixi unes "qualitats extraordinries". Badia afegeix que des del primer moment les tres empreses familiars van tenir clar que calia unir-se per posar en valor aquests tres productes. Per aix, descriu el projecte com una "collaboració amb sentit", i més en una "poca molt difícil" en que costa tirar endavant. Per aix, han posat al vinagre el lema 'és temps d'amanir junts', i recomanen que es consumeixi partint de la base que és una "novetat mundial molt agradable al paladar".De la seva banda, el director de Mel i Torrons Alemany, Ferran Alemany, ha recordat que durant el confinament no podien treballar com ho fan normalment, per si que es podien comunicar virtualment i va ser a partir d'aquí que es va teixir l'aliana entre les tres empreses. Després de parlar amb la Judith Badia, van acordar que la mel de lavanda era la que, per les seves característiques, casava millor amb la idea del producte. Alemany assenyala que la mel és el seu "producte estrella" i en moments de crisi com l'actual "hi té molt a dir" ja que des de temps ancestrals ha contribut guarint els humans de moltes malalties.El responsable de Cal Valls, Rubn Valls, ha comentat que ja des de fa quatre anys elaboren vinagres de poma amb Badia i ara s'ha decidit afegir la mel d'Alemany per fer una gamma més "gourmet". Valls ha afegit que les pomes són totalment de proximitat i que no recorren ni 10 quilmetres fins a la planta de tractament. Es fan servir varietats tardanes perqu porten més temps a l'arbre i són "més nutritives". El vinagre es podr comprar per Internet i en botigues especialitzades en alimentació ecolgica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés