Publicado 01/07/2019 18:37CET

Una trentena d'arquelegs i estudiants excavaran aquest estiu als jaciments del Gebut i Vilars

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Participen en la nova edició del curs terico-prctic d'arqueologia de la Universitat d'estiu de la UdL

ACN

Lleida.-Els jaciments ibrics del Gebut (700-200 abans de la nostra era), al terme municipal de Soses (Segri), i el de Vilars (775-300 ANE), al d'Arbeca (Garrigues), han estat escenari aquest dilluns de l'inici del Curs terico-prctic d'arqueologia de la Universitat d'estiu de la Universitat de Lleida (UdL) que enguany té lloc simultniament en els dos poblats fins al prxim 19 de juliol. Dos jaciments amb cronologies similars per característiques diferents que permetran a la vintena d'estudiants matriculats contrastar els models de formació i desenvolupament dels ilergetes en ambdós rees, a partir de les tasques més habituals de la recerca arqueolgica com són l'excavació estratigrfica, documentació, fitxes i planimetria, mostratge i classificació, entre altres.

Organitzat pel Grup d'Investigació Prehistrica (GIP) de la Universitat de Lleida, en collaboració amb l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura i els ajuntaments d'Arbeca i Soses, el curs compta amb un equip de docents de tretze persones entre professorat de la UdL i membres i collaboradors del GIP. Tots ells, més els inscrits, alumnat de diferents universitats (UdL, UAB, UB, UAM, UNED, UPNA, UA i US) intervindran durant setze dies de durada del curs en els dos jaciments organitzats en dos equips.La previsió, pel que fa a Vilars, és excavar les cases el barri oest de la fortalesa pertanyents al període ibric antic i a la primera edat de ferro, "que són determinants per conixer l'urbanisme i l'arquitectura domstica durant les fases més antigues (Vilars 0, I i II)", segons explica Emili Junyent, del GIP-UdL. Així, com la zona fora muralla, situada al sud de la porta est de la fortalesa, per avanar en el coneixement de les defenses avanades durant Vilars I i II, afegeix. Quant a l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, l'excavació es desenvolupa a l'rea situada al nord de la muralla, de la primera edat del ferro, que correspon a l'ampliació que el poblat experimenta en un moment que encara cal precisar. D'una banda, es continuaran els treballs de delimitació de la muralla i l'excavació de la torre T-1. De l'altra, es prosseguir amb la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial, dedicat possiblement a la producció i l'emmagatzematge de vi, aparegut en les campanyes anteriors. Tots aquests nivells se situen en l'ibric ple (segles IV-III ANE). Aquests treballs arqueolgics, "donen continutat a la posada en valor de l'oppidum ilerget del Baix Segre que du a terme l'Ajuntament de Soses i que compta ja amb nous accessos, senyalització, panells informatius, espai daparcament i del qual s'han efectuat els primers treballs de restauració", expliquen Natlia Alonso i Joan López (UdL).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés